Novalis stond als een huis maar corona doet het huis wankelen.
Volledig scherm
Novalis stond als een huis maar corona doet het huis wankelen. © copyright Marc Bolsius

Theaterwerkplaats Novalis, voor mensen met een beperking, heeft het zwaar door ‘corona’

VUGHT - Al twee maanden geen ‘theatermakers’, geen horeca-activiteiten en ook géén evenementen of verhuur van vergaderruimtes. Het liep zo lekker. Na een moeizame aanloop, stond Theaterwerkplaats Novalis in Vught als een huis maar 'corona’ doet het huis wankelen. Zonder steun redt de bijzondere dagbesteding voor mensen met een beperking het niet.  

Normaal gesproken is het gezellig druk in Theaterwerkplaats Novalis aan de Industrieweg in Vught. De 24 cliënten met een (licht) verstandelijke beperking, ze noemen ze liever ‘theatermakers’, maken er kennis met het bouwen van decors, ontwerpen van kostuums, grime, zang en dans maar ook catering en hospitality. 

Uitermate voorzichtig

Nu is het stil en kan de kersverse interim-directeur Henk van Roosmalen niet wachten totdat hij de deuren weer kan openen. ,,Maar we zijn uitermate voorzichtig", zegt de Schijndelse oud-wethouder van Sint-Michielsgestel. ,,We beginnen met vier theatermakers en schalen na 1 juni mogelijk op. We hebben verschillende aanpassingen gedaan zoals panelen in de gangen zodat onze cliënten geen direct contact hebben. Er staan overal desinfectiegels en er wordt extra gepoetst.”

Quote

Gelukkig heeft de nieuwe eigenaar van het pand een groot maatschap­pe­lijk hart en schort hij de huur op

Henk van Roosmalen, Interim-directeur Novalis

Toch is de ‘1,5 meter-regel’ volgens hem lastig. ,,We hebben een doelgroep waarbij lijfelijk contact een belangrijke rol speelt. Onze theatermakers zullen het ook uitermate vreemd vinden dat ze elkaar en ons niet meer mogen aanraken. Mondkapjes dragen werkt ook niet. Mime is voor onze mensen juist erg belangrijk. We moeten afwachten hoe het allemaal gaat uitpakken.”  

Henk van Roosmalen, interim-directeur Novalis.
Volledig scherm
Henk van Roosmalen, interim-directeur Novalis. © Privécollectie

Daarnaast spelen er ook financiële zorgen. ,,Het is kiele-kiele", aldus de interim-directeur. ,,Gelukkig heeft de nieuwe eigenaar van het pand een groot maatschappelijk hart en schort hij de huur op maar ook die zullen we een keer moeten betalen.”

Novalis loslaten is moeilijk

Van Roosmalen nam recent het stokje over van oprichter Ron van Rooij (71) uit Den Bosch. De bijzondere dagbesteding is zijn ‘kindje’. Van Rooij is vader van een gehandicapte zoon en was lange tijd voorzitter van Theatergroep Spring. Hij ontdekte dat sommige spelers met een beperking meer in hun mars hadden dan menigeen dacht en besloot een dagbesteding op te zetten waar theaterliefhebbers meerdere dagen in de week terecht kunnen. Zijn motto: ‘geen zinloos, geestdodend werk, maar mensen met een beperking hun leven laten invullen zoals zij dat zelf willen’. ,,Novalis loslaten is best moeilijk maar mijn lijf begon tegen te stribbelen", zegt hij. ,,Ik wil het beste voor het bedrijf en de mensen. Ik heb de aanzet gegeven maar ik kan nooit het belangrijkste zijn. Een nieuwe directeur werpt ook weer een nieuw licht op de zaak.”

Novalis heeft op dit moment ook geen horeca-inkomsten.
Volledig scherm
Novalis heeft op dit moment ook geen horeca-inkomsten. © Roy Lazet

Dat Van Roosmalen Novalis nu door de ‘coronacrisis’ moet leiden, vindt Van Rooij zo gek nog niet. ,,Als oud-wethouder heeft hij veel nuttige contacten. Dat kan een voordeel zijn.”

Zo heeft Van Roosmalen bijvoorbeeld regelmatig contact met CDA-politici in Den Haag. ,,Ik probeer de 4000 euro van de Tegemoetkoming schade COVID-19 (TOGS) binnen te halen maar dat is nog niet eenvoudig", aldus Van Roosmalen. ,,Daarop is in eerste instantie negatief beslist omdat onze hoofdactiviteit zorgverlening is met horeca als ondersteunende activiteit. Daarop heb ik bezwaar aangetekend. Deze crisis overleven wordt een uitdaging maar ik heb er goede hoop op dat het gaat lukken!” 

  1. Groepje Orthenaren bij het spoor fel gekant tegen aanleg tunnel, gang naar de rechter dreigt

    Groepje Orthenaren bij het spoor fel gekant tegen aanleg tunnel, gang naar de rechter dreigt

    DEN BOSCH- Zwaar teleurgesteld en geen enkel argument deugt. Een groepje van zes Orthenaren verenigd in het Petit comité Orthen legt zich niet neer bij de afsluiting van de omstreden spoorovergang in hun buurt. De zes dreigen met een rechtsgang als de Bossche gemeenteraad op 9 juni kiest voor de aanleg van een tunnel voor fietsers en voetgangers en het definitief sluiten van de overgang. Dat heeft het comité de gemeenteraad laten weten.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch