Volledig scherm
Ingang van de Korte Putstraat op de hoek met de Lange Putstraat. © Marc Brink/BD

Toezicht in Korte Putstraat: dagelijks proberen 1000 liter drank binnen te smokkelen, maar de bierfiets blijft buiten

DEN BOSCH - Traditiegetrouw is het ook nu tijdens carnaval af en toe dringen geblazen in de Bossche Korte Putstraat. ,,Crowd control pakt  positief uit. Het heeft de gezelligheid en de veiligheid verhoogd'', zegt Roger Schreurs die het project met Jules Somers en Suzanne Hoevenaars heeft begeleid als 'straatmanager'. Door de (dreigende) drukte was dagelijks een paar keer een zogenaamde cooling down.

Slecht idee. Een bierfiets staat deze dinsdagmiddag rond twee uur in de Lange Putstraat klaar om de Korte Putstraat in te rijden. Alsof de straat niet vol staat met carnavalvierders. ,,Die bierfiets kan er dus niet in'', zegt Roger Schreurs tegen Alae Boujrad van het bedrijf PROFI-SEC Security.

Bewakingscamera's

Als een beveiliger bij de ingang van de Korte Pustraat niet direct reageert, loopt Boujrad naar hem en maakt de bierfiets direct rechtsomkeert. Boujrad, Somers en Schreurs zitten in een ruimte aan de Lange Putstraat die is ingericht als 'comandopost'. Een groot scherm biedt zicht op beelden van bewakingscamera's op straat.

Vergeleken met vorig jaar is er een schepje bovenop gedaan. Boujrad: ,,We hebben nu ook zicht op de Kerkstraat en de Lange Putstraat. Dankzij die beelden hebben we maandag de politie direct gewaarschuwd voor een vechtpartij tussen twee groepen.''

Met rode letters zijn 'huisregels' te lezen die gelden voor deze straat. Behalve drugs en wapens zijn ook 'eigen consumpties' niet welkom. Wapens en drugs zijn niet aangetroffen. Maar wel veel drank. ,,Elke dag is bij de ingangen van de straat meer dan duizend liter aan bier of andere drank in een container gegooid'', zegt straatmanager Somers. ,,Mensen hadden dat bij zich in een rugzakje. De een gooide het zonder probleem weg om in de straat te mogen komen. En de ander liep liever weg met de drank."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Bosch