Volledig scherm
Scènefoto ‘De ronde van ‘43’ met Merel de Nijs en Willie Peters © Bardie

Toneelvereniging Ka-Thé op de planken met ‘De ronde van ‘43’; opbrengst voor nieuwbouw NM Kamp Vught

VUGHT - Op de vooravond van de dodenherdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag speelt toneelvereniging Ka-Thé de toneelvoorstelling ‘De ronde van ’43’. De voorstelling is een onderdeel van de vrijwilligersactie ‘Samen herdenken, meer ruimte schenken’ voor de vernieuwing van Nationaal Monument Kamp Vught. 

Vanwege het toenemende aantal bezoekers van het Vughtse herinneringscentrum, breidt NM Kamp Vught uit met een nieuwe verdiepte vleugel. Kosten: 4,1 miljoen euro waarvan inmiddels ruim drie miljoen euro is verzameld. De nieuwe vleugelis vooral bedoeld voor educatie. NM Kamp Vught wil in november het het vernieuwde herinneringscentrum openenen.

De indringende toneelvoorstelling door Ka-Thé vindt plaats in theaterwerkplaats Novalis in Vught en is een bewerking van het bekende Boekenweekgeschenk uit 1981 van Henri Knap. Lieke van Galen heeft bewerkte het verhaal tot een toneelstuk, onder regie van Wilma Brekelmans. 

Verzet

Het stuk ‘De ronde van ‘43’ speelt zich af op een zondag in november 1943. Het verzet moet voor enkele nachten onderdak vinden voor Roosje, een joods meisje dat in het stuk Elsje genoemd wordt. Theo, apotheker en jonge huisvader, maakt een zwerftocht op de fiets met Roosje achterop. Hij bezoekt een aantal adressen van mensen die hij vertrouwt en vraagt de bewoners of zij het meisje onderdak kunnen verschaffen. De oplossing moet gevonden worden voordat de ‘spertijd’ begint.

Koude en moeizame fietstocht

Hoofdrolspelers Theo Koenders (Willie Peters) en het meisje Roosje (Merel de Nijs) nemen ons mee op hun koude en moeizame fietstocht. Laatstgenoemde zingt ook nog een indrukwekkende zangsolo; in totaal zijn er tien acteurs op het toneel. hoboïste Cindy Brekelmans speelt tijdens de wisselingen van scènes passende muziek.

De entree bedraagt 15 euro. Reserveren is mogelijk via www.nmkampvught.nl. Voorverkoop via het museum en Bruna in Vught (Marktveldpassage en Moleneindplein) in Vught. Novalis is te vinden aan de Industrieweg 9C. De voorstelling begint om 20.00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur).

In samenwerking met indebuurt Den Bosch