Volledig scherm
Politie-inzet bij Aquabest. Inzet: Yassine Majiti. © Bert Jansen

Toon N. moet 12 jaar de cel in voor doodschieten Yassine Majiti bij Aquabest, 4 jaar minder dan geëist

updateBEST/BADHOEVEDORP - Eindhovenaar Toon N. krijgt twaalf jaar cel voor het doodschieten van Bosschenaar Yassine Majiti, vorig jaar november bij Aquabest. Het vonnis is lager dan de eis van zestien jaar, omdat het slachtoffer de schutter aanviel. Toon N. had het recht zich te verdedigen, maar niet met een vuurwapen, aldus de Bossche rechtbank.

Het dodelijke schot viel op de parkeerplaats van Aquabest, tijdens een salsafeest. Er waren die avond opstootjes in de zaal en een aantal vechtjassen was al buiten de deur gezet. Toon N. (40), die maandag niet aanwezig was bij de uitspraak, ging zelf naar buiten. Op de parkeerplaats zag hij hoe zijn neef werd aangevallen; Majiti (33, Den Bosch) kwam op hem af. N. had een revolver verstopt in de auto van een vriend. Hij pakte dat wapen en schoot Majiti door het hoofd. Een beveiliger, in wiens armen Majiti stierf, werd bijna geraakt. De rechtbank vindt dat, net als het Openbaar Ministerie, een poging doodslag die meetelt in de straf.

Buiten proportie

Advocaat Jan-Hein Kuijpers noemde de aanvallers een ‘roedel bloeddorstige hyena’s en volgens hem kon N. niet anders dan zich verdedigen. De rechtbank onderschrijft dat recht, ze vindt dat N. ‘werd bestormd’. Maar Majiti was ongewapend en kwam als enige op N. af. Schieten is dan buiten alle proporties, aldus de rechter. Dat N. werd aangevallen en niet zelf de confrontatie zocht, geeft hem wel recht op een lagere straf dan de zestien die officier van justitie Janine Kramer twee weken geleden eiste.

Toon N. had de revolver een paar jaar eerder gekregen en hield hem in de buurt omdat zijn zoon, een autohandelaar, volgens geruchten binnenkort zou worden overvallen. De schutter zei dat de revolver per ongeluk afging en dat hij een waarschuwingsschot wilde lossen. Dat gelooft de rechtbank niet, volgens getuigen en onderzoek heeft hij gericht gevuurd.

Diepe sporen

Het incident heeft volgens de rechtbank groot leed veroorzaakt en diepe sporen achtergelaten. Niet alleen bij de nabestaanden, maar ook omstanders die het misschien hun verdere leven met zich meedragen. Bij het vonnis memoreerde rechter Edith Valckx de vechtpartij in de Bossche rechtbank. In februari vloog familie van het slachtoffer de verdachte aan. De rechter noemt dat zeer afkeurenswaardig, maar het heeft geen invloed gehad op de straf.

Zowel het OM als de verdediging beraden zich of ze in hoger beroep gaan tegen het vonnis.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch