Volledig scherm
Kunstenares Lidwien van Noorden actief in een van de brugwachtershuisjes. Foto Marc Bolsius © copyright Marc Bolsius

Twee Bossche projecten in race voor provinciale Erfgoedprijs 2017

DEN BOSCH - Twee Bossche projecten zijn genomineerd voor de provinciale Erfgoedprijs 2017. Het gaat om de drie brugwachtershuisjes in de binnenstad en het Werkwarenhuis Social Label in de voormalige mengvoederfabriek De Heus. 

Nog zes andere projecten dingen mee naar de prijs van 10.000 euro. 

In september maakt de vakjury de drie projecten bekend die op 5 oktober in de finale staan. De uiteindelijke winnaar wordt bepaald door stemmen van het publiek. 

De brugwachtershuisjes langs de Zuid-Willemsvaart stammen uit 1802. Nu het Maximakanaal in gebruik is, krijgt het kanaaltracé door de binnenstad een andere functie. De huisjes worden op initiatief van Imke van Dillen  nu tijdelijk gebruikt door kunstenaars.

In de voormalige gebouwen en het terrein van De Heus (Tramkade) moet de komende jaren  een creatieve, culturele en duurzame wijk gestalte krijgen. Een aantal bedrijven en horecaondernemers is er al sinds 2005 actief.

 1. Boxtel heeft de eerste Duncan-baby: ‘Vanochtend twijfelden we niet langer’

  Boxtel heeft de eerste Duncan-ba­by: ‘Vanochtend twijfelden we niet langer’

  DEN BOSCH/BOXTEL - Als de vliezen breken tijdens de eerste halve finale en je eerste kindje vervolgens geboren wordt op de dag van de finale van het Eurovisie Songfestival, kan het bijna niet anders dan dat de naam Duncan blijft hangen. Kersverse ouders Janske en Martijn van Dinther uit Boxtel besloten dan ook snel na de winst van Duncan Laurence, om hun pasgeborene om te dopen tot Hank Duncan Lucas van Dinther. ,,Maar we zijn geen mega-songfestival fans hoor!”
 2. Fraaie rituelen sieren ceremonie Ridderorde in Den Bosch
  PREMIUM

  Fraaie rituelen sieren ceremonie Ridderorde in Den Bosch

  DEN BOSCH - De (internationale) Ridderorde van het Heilig Graf van Jerusalem stamt uit de tijd van de kruistochten, maar leeft anno 2019 nog altijd voort. Zo nu en dan ontvangen nieuwe leden -de zogeheten novieten- de Investituur. Iets wat telkens gepaard gaat met groot ceremonieel vertoon. Zaterdag in de Sint-Jan, in het bijzijn van enkele gedistingeerde buitenlandse gasten, een tiental bisschoppen én kardinaal Simonis, zeg maar de hoogste ‘baas’ van de Nederlandse rooms-katholieke kerk.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch