Een van de twee wegwijzers in Nuland
Volledig scherm
Een van de twee wegwijzers in Nuland © Erfgoed gemeente Den Bosch

Unicum: ANWB-wegwijzers in Nuland worden monument en in oude stijl overgeschilderd

NULAND/DEN BOSCH - Den Bosch krijgt er een paar heel bijzonder gemeentelijke monumenten bij:  twee ANWB-wegwijzers in Nuland. De ANWB spreekt van een unicum.

Volgens de deskundigen op het gebied van oude verkeersborden bij de gemeentelijke afdeling Erfgoed zijn de ANWB-palen in Nuland bijzonder genoeg om te beschermen. Ze stammen uit de periode 1940-1950. ,,De wegwijzers herinneren aan een periode waarin de bevolking steeds vaker en verder met de fiets en auto op pad ging”, somt de gemeente  een argument op om de borden te beschermen. 

Alles overleefd

De borden staan in Nuland bijna pal tegenover elkaar bij de kruising Dorpsstraat met Duyn en Daalseweg en bij de splitsing Dorpsstraat met Prins Bernhardplein. Ze hebben de afgelopen ruim 70 jaar alle wegwerkzaamheden en herinrichtingen  overleefd. 

Wie heel goed kijkt ziet dat van de ANWB-borden eigenlijk alleen de blauw-witte palen er nog origineel uitzien. De letters op de borden zelf en de achtergronden zijn in de loop der tijden wel vervangen. Nu verwijst een wat moderne schreefloze letter naar de bestemmingen Geffen, Oss, Rosmalen, 's-Hertogenbosch, Nijmegen, Maren Kessel en Kruisstraat. 

(Tekst gaat verder onder de foto)

In deze originele stijl worden de borden uitgevoerd.
Volledig scherm
In deze originele stijl worden de borden uitgevoerd. © Erfgoed gemeente Den Bosch

Maar op de originele borden uit die tijd waren de letters en cijfers nog met de hand geschilderd en kreeg ook niet elke plaats een even groot letterkorps. ,,Dat gaan we allemaal weer in de originele staat terugbrengen", zegt Annelies de Graaf van de afdeling erfgoed. ,,Ook het ANWB-kroontje dat er oorspronkelijk op hoort te zitten komt terug.”

Bescherming

Wie er op het idee kwam om de palen te gaan beschermen?  ,,Dat is een samenloop van omstandigheden. De heemkundewerkgroep Nuwelant was bezig om na te gaan of ze konden worden behouden. En de ambtenaren die over de bewegwijzering gaan, vroegen zich ook af of ze niet een keet vervangen moesten worden. De palen en borden worden in de winter in een werkplaats opgeknapt. Hoe we aan de kroontjes komen? Een collega kent iemand die deze kroontjes heeft. Misschien dat we ze met een 3D-printer kunnen namaken.”

Een woordvoerster van de ANWB zegt dat het niet eerder is voorgekomen dat wegwijzers een monumentale status hebben gekregen. ,,Dat is voor ons ook bijzonder.”

Overigens: in Nuland zijn nog 9 andere gemeentelijke monumenten aangewezen. Daaronder de drie smeedijzeren scheepjes uit 1950, gemaakt door de Nulandse dorpssmid Toon van Amelsvoort.

Een van de ijzeren bootjes.
Volledig scherm
Een van de ijzeren bootjes. © Erfgoed gemeente Den Bosch

In samenwerking met indebuurt Den Bosch