Nijmegenaar Perry Ubeda ergert zich aan handtekening van Bossche kunstenaar Ralp Posset op Museum Het Valkhof.
Volledig scherm
Nijmegenaar Perry Ubeda ergert zich aan handtekening van Bossche kunstenaar Ralp Posset op Museum Het Valkhof. © Paul Rapp

‘Vandalisme-kunst’ van Bosschenaar Ralph Posset verwijderd van gevel Museum Het Valkhof in Nijmegen

NIJMEGEN/DEN BOSCH - De ladder ging afgelopen maandagochtend tegen de zijgevel van Museum Het Valkhof in Nijmegen. De ‘handtekening’ die zelfbenoemd volkskunstenaar Ralph Posset uit Den Bosch daar vrijdagmiddag met veel gevoel voor drama had gespoten, is na drie dagen weggepoetst. 

Daar blijft het overigens bij. ,,Tegen de kunstenaar wordt geen aangifte gedaan", zegt Hedwig Saam, directeur van het museum. ,,We zien dit niet als vernieling, maar als een ludieke actie.”

Schreeuw om aandacht

De directeur is niet onder de indruk van de handtekening, die door Posset in grote zwarte letters op gevel was gekalkt. ,,Er zijn veel kunstenaars die dit doen. Denk aan iemand als Banksy bijvoorbeeld.” zegt Saam. ,,Het werk is wat dat betreft on-origineel”. Saam ziet de handtekening dan ook eerder als een schreeuw om aandacht en noemt het ‘een cadeau dat je liever niet krijgt’.

Met als verklaring ‘dat kunst meer waard wordt zodra er een handtekening onder staat’, spoot Posset afgelopen vrijdag in vette graffitiletters zijn naam op de zijgevel van Museum Het Valkhof.  

Poll

Is het werk van Ralph Posset op Museum Het Valkhof in Nijmegen kunst of vandalisme?

  • Kunst (9%)
  • Vandalisme (91%)
190 stemmen

Busjes bloed

Eerder behing hij de buitenkant van het Noordbrabants Museum met wc-rollen en een keer met Mariabeeldjes en buisjes bloed. Bosschenaar Posset wil naar eigen zeggen de wereld van de kunstinstituten opschudden. ,,Musea zijn aangeharkte tuintjes, begraafplaatsen voor voorspelbare kunst.” En: ,,Wie bepaalt dat mijn werk géén artistieke uiting is?” 

Quote

We zien dit niet als vernieling, maar als een ludieke actie

Hedwig Saam, directeu

Vraagtekens

De Nijmeegse kunstenaar Jac. Splinter, zelf ook niet vies van een stuntje gericht tegen het cultuur-establishment,  plaatst vraagtekens bij de actie van Posset. ,,Vergelijk het met mijn eigen LGBTQ steunmanifestatie van afgelopen zaterdag. Dat had als doel af te leiden van de voorleesmiddag met Dolly Bellefleur en de kinderen in de bieb te beschermen. Bij Posset mis ik het doel.” 

De Gelderlander vroeg Nijmegenaren of dit kunst of vandalisme is, tekst loopt door onder video

De manier waarop Posset te werk gaat, kan Splinter ook niet bekoren. ,,Als hij in mijn workshop had gezeten, dan had hij een onvoldoende gekregen.” Waarom?  ,,Wanneer je iets aanpast in de omgeving om mensen aan het denken te zetten, mag dit geen beschadigingen aanbrengen, vind ik.” 

Vandalisme

Ook de Nijmeegse oud-kickboxkampioen Perry Ubeda begrijpt geen snars van de ‘vandalisme-kunst’ van Posset. ,,Wat nou als een mooie graffiti op het museum had gezet. Was de beveiliging dan ook komen kijken en daarna weer rustig naar binnen gelopen?” 

In samenwerking met indebuurt Den Bosch