Volledig scherm
Portret van Marco Kroon, drager van de de Militaire Willems-Orde. © ANP

Verbazing bij Marco Kroon na schorsing en vervolging: 'Nieuws via de media vernomen’

DEN BOSCH - Marco Kroon, de drager van de Militaire Willems-Orde, moest via de media horen dat hij wordt geschorst door Defensie. Dat vertelde zijn advocaat Geert-Jan Knoops. ,,Hij is verrast en verbaasd door de beslissing. Zeker omdat hij tot op heden niet officieel en formeel van het besluit heeft kennisgenomen.”

Volgens Knoops heeft Kroon wel een telefoontje gehad van zijn directe meerdere, maar wist hij niets van een officieel besluit. ,,Merkwaardig”, aldus de advocaat.

De schorsing gebeurt omdat Kroon wordt vervolgd vanwege incidenten tijdens het carnaval in Den Bosch vorige maand. Volgens Knoops is Kroon ook verbaasd door de vervolgingsbeslissing van het Openbaar Ministerie.

Naar zijn zeggen komt uit hun eigen onderzoek ,,een ander beeld naar voren” dan wat het OM nu schetst. Meer informatie kan hij daar nog niet over geven.

Procedure

Kroon werd op 3 maart aangehouden. Hij was die avond door agenten aangesproken op wildplassen. Daarop heeft hij drie agenten op onheuse en op strafbare wijze bejegend, stelt het OM. Zo zou hij zijn geslachtsdeel hebben getoond en zijn middelvinger hebben opgestoken naar een andere agent. Bij zijn aanhouding zou hij een agent een kopstoot hebben gegeven.

Defensie laat weten dat ,,de procedure om majoor Kroon te schorsen is opgestart”. Pas als het hem is aangezegd, treedt het in werking. Hij kan ook nog bezwaar aantekenen tegen het besluit.

Kroon moet voorkomen bij de militaire politierechter in Arnhem. Een datum is nog niet bekend. Kroon werkt momenteel bij de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht.

 1. De Rijk is nog niet klaar met discussie over nazi-design
  PREMIUM

  De Rijk is nog niet klaar met discussie over na­zi-de­sign

  DEN BOSCH - Arthur Graaff , woordvoerder van de AFVN, bond van anti-fascisten, liep een tijdje terug in Den Bosch vanuit Het Noordbrabants Museum naar het Design Museum en zag dat recht tegenover het museum een oude synagoge staat. Hij zag er ook een gedenkplaat voor door de nazi's vermoorde joden in Den Bosch. ,,Daarover heeft Timo de Rijk in interviews nooit iets verteld. Voor mij was het toen duidelijk. We moeten ons stevig gaan verzetten tegen de expositie die De Rijk in zijn museum gaat houden.”
 2. Parkeergarage Bossche Maijweg 20 jaar open voor omwonenden, aanleg woonerf kan daarmee ook beginnen

  Parkeerga­ra­ge Bossche Maijweg 20 jaar open voor omwonenden, aanleg woonerf kan daarmee ook beginnen

  DEN BOSCH - Het heeft veel overleg en kruim gekost, maar de NS gaat de in 2017 gebouwde parkeergarage aan de Maijweg in Den Bosch uiteindelijk tóch voor twintig jaar openstellen voor omwonenden. Omdat de spoorwegen de afspraken die in het verleden gemaakt zijn nakomt, kan al in oktober van dit jaar ook met de nieuwe inrichting van de weg begonnen worden. Dat laatste gaat duurder worden dan aanvankelijk aangenomen: geen 900.000 euro, maar 1,475 miljoen euro.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch