Volledig scherm
© Sandra Peerenboom

Verhoging terassenbelasting in Den Bosch gaat door, maar niet in één keer

DEN BOSCH – Wethouder Jan Hoskam van financiën heeft het politiek kansloze van zijn missie ingezien en het oorspronkelijke voorstel voor een exorbitante verhoging van de terrassenbelasting van tafel gehaald. Die verhoging gaat overigens nog wel door, maar dan uitgesmeerd over de komende drie jaar.

In het nieuwe voorstel van het college van B en W gaat de belasting voor horeca-clusters in 2019 met tien procent omhoog en in 2020 en 2021 steeds met vijf procent. De tarieven in het centrum (binnenstad en een deel buiten de stadswallen) stijgen de komende drie jaar met vijf procent per jaar. De terrassen in het Paleiskwartier en Rosmalen vallen voor het eerst in een (nieuwe) categorie. In het Paleiskwartier wordt dit jaar nog 12,35 euro per vierkante meter betaald. De verhoging van 55 euro wordt uitgesmeerd over twee jaar. In Rosmalen is de verhoging in twee jaar 25 euro.

Prullenbak

Volledig scherm
Wethouder Jan Hoskam © Marc Bolsius

Het was eind oktober tijdens de commissie bestuur al duidelijk dat de plannen voor fors hogere terrasvergoedingen de prullenbak in konden. De Bossche politiek voelt niets voor de verhogingen tot soms wel 350 procent die horeca-ondernemers zouden moeten betalen. De algehele kritiek richtte zich op twee onderdelen: de nieuwe gebiedsindeling én de beroerde wijze waarop het college dit (zeg maar niet) met de ondernemers gecommuniceerd had.

Hoskam voelde toen de bui al hangen en trok direct het boetekleed aan. ,,Dit is niet goed gegaan. We hadden écht op een andere manier moeten communiceren.’' Om vervolgens ook maar direct aan te geven dat hij wil kijken naar een andere manier van invoering. ,,Ik ga op zoek naar een fasering’', gaf Hoskam aan dat de vergoedingen niet in één keer in 2019 worden ingevoerd.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch