Dierenbos op recreatieterrein Vinkeloord.
Volledig scherm
Dierenbos op recreatieterrein Vinkeloord. © Marc Bolsius

Verlossing illegale bewoners Dierenbos Vinkel is nabij, nog wel onzekerheid twintigtal chalets

DEN BOSCH - Het verlossende bericht voor zeker tweehonderd illegaal bewoonde adressen op Dierenbos in recreatiepark Vinkeloord gaat er uiteindelijk dan toch komen. In maart ontvangen de bewoners van deze chalets een gedoogbeschikking van de gemeente Den Bosch. En daarmee is definitief dat ze er kunnen blijven wonen. Die duidelijkheid is er nog niet voor de bewoners van een twintigtal andere chalets op het Dierenbos.

Volledig scherm
© Marc Bolsius

Al in november vorig jaar had de gemeenteraad van Den Bosch unaniem besloten dat de toekomst van de bewoners op het recreatieterrein in Vinkel verzekerd zou zijn. De politiek zag niets in het standpunt van het college van B en W om een einde te maken aan de illegale bewoning en sommeerde wethouder Roy Geers een persoonlijke gedoogbeschikking af te geven aan de bewoners die op 1 januari 2019 ingeschreven staan op Dierenbos en in de gemeentelijke basisadministratie.

De onrust onder de bewoners nam de afgelopen weken zodanig toe, dat in de commissie Omgeving dinsdagavond aan de wethouder om duidelijkheid werd gevraagd. Geers: ,,We gaan de beschikkingen in maart echt versturen. En deze week gaan we de website voor de bewoners actualiseren. In maart moet er dan ook een plan van aanpak op de site verschijnen.’’

Veiligheid van de omgeving

Om dat laatste had de politiek in november ook gevraagd. In dat plan staat onder meer hoe de gemeente gaat kijken en handhaven als het gaat om de bouwkundige staat en de veiligheid van de chalets én welke afspraken met terreineigenaar Libéma gemaakt worden over de veiligheid van de omgeving.

Met de ongeveer tweehonderd beschikkingen is de toekomst van een groep bewoners van  zo'n twintig chalets dus nog onzeker. Die bewoners hebben zich namelijk niet vóór 1 januari 2019 ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie, wat dus een vereiste is om een beschikking te krijgen, maar wonen al langere tijd op Dierenbos. 

Eerlijk gespeeld

,,Deze mensen woonden al voor 1 januari 2019 op Dierenbos, maar hebben zich niet ingeschreven omdat Libéma zei dat dit niet mocht. Zij vallen nu tussen de wal en het schip, terwijl ze het eerlijk hebben gespeeld’’, betoogde Ron Van der Wurff namens Belangengroep Jaargasten Vinkeloord vorige week al tijdens een inspreekbijeenkomst. 

De PVV wil ook deze groep helpen en legde dinsdagavond vast een voor de gemeenteraadsvergadering van 3 maart aangekondigde motie op tafel. Ook voor die groep moet er snel duidelijkheid komen, was de teneur gisteravond. Volgens wethouder Geers is nog niet bekend ‘wie die mensen zijn’. ,,Maar we gaan met ze in gesprek en gaan met gezond boerenverstand een goede afweging maken.’’

Duidelijk is ook dat er geen andere permanente bewoning meer toegestaan wordt, waardoor in de toekomst het permanent wonen op Dierenbos uitsterft.

  1. Nepverpleegkundige had na ontslag bij JBZ meteen alweer sollicitatie lopen
    PREMIUM

    Nepver­pleeg­kun­di­ge had na ontslag bij JBZ meteen alweer sollicita­tie lopen

    DEN BOSCH - Kort nadat de Bossche nepverpleegkundige begin april bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis was ontslagen, had hij alweer een sollicitatieprocedure lopen bij een welzijnsinstelling. Naar nu blijkt deed het JBZ pas op 14 mei - dat was zo’n zes weken na zijn ontslag - bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg een ‘melding van disfunctioneren’. Dat had volgens de regels binnen drie dagen moeten gebeuren.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch