Volledig scherm
Nederland, Den Bosch, overzichtsfoto van de kermis op de markt bij schemer. © copyright Marc Bolsius

'Verplaats de Bossche kermis van centrum naar parkeerplaats bij de Brabanthallen’

pollWo 18 sep. Er is meer ruimte voor veel grotere attracties, terwijl de binnenstadsbezoeker rustig kan blijven winkelen. Oud CDA-raadslid Jacques van der Miessen ziet alleen maar voordelen aan een kermis op het parkeerterrein van de Brabanthallen. Dus vroeg hij deze week aan de gemeenteraad om dit eens te onderzoeken. Een goed idee?

Door Bart Gotink

Terwijl de discussie over een nieuw evenementenbeleid gevoerd wordt, gooit Van der Miessen de knuppel maar eens in het hoenderhok. Is tien dagen lang kermis op de Markt en Parade, met een toch al overvolle kalender, niet wat veel? ,,De kermis heeft een verduveld grote impact op de binnenstad.” 

‘Mensen mijden binnenstad ook’

Poll

Een kermis bij de Brabanthallen verdient een kans

 • Goed idee! (38%)
 • Nee, een kermis hoort in het centrum (62%)
1119 stemmen

Want waar de één geniet van de kermis, is het voor de ander niet per se een versiering, bijvoorbeeld iemand die wil shoppen,  zo betoogde hij voor de gemeenteraad bij de bijeenkomst informeren en ontmoeten. ,,Het trekt mensen naar de stad, maar er zijn ook bezoekers die de binnenstad juist mijden.” En in een tijd dat het evenementenbeleid zich gaat richten op duurzaamheid, veiligheid en geluid, past een kermis misschien niet meer zo goed in het hart van de stad, stelt hij.

Kijk eens naar de voordelen van een verplaatsing, stelt hij verder. ,,Bij de Brabanthallen kan een soort kermisfestival komen, met veel grotere attracties dan in de binnenstad te zien zijn", denkt het oud-raadslid. Het zou overigens ook niet voor het eerst zijn. Ook begin van de eeuw was er al eens een FunFair Boulevard bij de Brabanthallen, met meer dan honderd attracties. Toen ontstond er ook al een levendige discussie over de concurrentie tussen de binnenstadskermis en die op de parkeerplaats van de hallen. Winkeliers zagen de kermis graag definitief vertrekken naar het parkeerterrein, waar kermisliefhebbers liever het historische centrum als decor zagen. 

Volledig scherm
Skyline vanuit het Bossche Broek met de kermis © copyright Marc Bolsius

Tegenstanders zijn er wel, weet hij ook. ,,Voor sommige cafés is het een soort carnaval en wordt er goed verdiend.”

Vooral roept hij de raad daarom nu op ‘maak budget vrij en onderzoek dit eens grondig'. 

Wat vindt u? Is verplaatsing van de kermis een goed idee? Reageer onder dit bericht op de facebookpagina van Stadsgezicht of via ba.gotink@bd.nl

Volledig scherm
Illusionist Winfried met zijn openingsact op de kermis op de Markt in Den Bosch. © copyright Marc Bolsius
 1. Automobilist bij rechter voor doorrijden na ongeluk: ‘Het was een reactie’

  Automobi­list bij rechter voor doorrijden na ongeluk: ‘Het was een reactie’

  DEN BOSCH - In en rond het Bossche station zijn tientallen beveiligingscamera’s geïnstalleerd. Een van die camera’s filmde op 25 juni een ongeluk op de rotonde voor het station. Een auto botste tegen een fietsster die voorrang had. Zij vloog enkele meters door de lucht en belande op het asfalt. De automobilist reed door. De 20-jarige Bosschenaar werd aangehouden dankzij het opgenomen kenteken. Hij stond deze week terecht bij politierechter H. Slaar.
 2. ‘Wat sneu dat dit overblijft van het burgemeesterslek in Den Bosch’
  PREMIUM

  ‘Wat sneu dat dit overblijft van het burgemees­ter­slek in Den Bosch’

  DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de Bossche fractievoorzitter Sjef van Creij (Gewoon-geDREVEN) ervan in juli 2017 vertrouwelijke informatie rond de burgemeestersbenoeming te hebben ‘verstrekt of bevestigd’ aan gemeenteraadslid Will Hoeben (De Bossche Groenen). Al eerder werd bekend dat het OM Van Creij ervan verdenkt de naam van de nummer één van de vertrouwenscommissie te hebben ‘verstrekt of bevestigd’ aan toenmalig wethouder Jos van Son.
 3. Dial Q Filmquiz in De Verkadefabriek: 'Je hebt al snel een punt’

  Dial Q Filmquiz in De Verkadefa­briek: 'Je hebt al snel een punt’

  DEN BOSCH - Zin om ruim twee uur de kennis van films te testen? Dat kan op 25 oktober in de Bossche Verkadefabriek tijdens de Dial Q Filmquiz. Het is een knipoog naar het tv-programma ‘Voor een briefkaart op de eerste rang’. Daarin liet presentator Bob Bouma (‘Lieve dames, beste heren’) twee kandidaten reageren op fragmenten uit oude en actuele speelfilms. ,,Maar de Dial Q Filmquiz is eerder een interactief filmprogramma dan een eenzijdig vragenvuur’’, zegt Paul Luiken.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch