Volledig scherm
Het was zondag flink druk op de Parade van 'sportief' Den Bosch © Peter De Bruijn

Vestingstad Den Bosch volop aan de run en aan de wandel: ‘Volgend jaar laten we veel meer wandelmedailles maken’

Ongeveer 7500 hardlopers gingen zondag van start bij de veertiende Vestingloop van Den Bosch. Zaterdag deden 600 deelnemers mee met de eerste Vestingwandeling in de stad.

Sylvia Kuijs uit Den Bosch hapt op de Parade in een chocoladebol. “Dit keer na de finish geen bloemen, maar een lekkere Bossche Bol. Dat hadden we zo afgesproken”, zegt ze. “Veel calorieën inderdaad, maar hij smaakt extra lekker na 25 kilometer wandelen. Mijn kinderen snoepen ook mee hoor.”

Aftellen

Sylvia was zaterdag één van de zeshonderd deelnemers aan de eerste editie van de Vestingwandeling in en om Den Bosch. Om 11.00 uur klinkt er geen startschot op de Parade, maar wordt er ouderwets afgeteld. “We wilden de wandelaars wegschieten met ons kanon”, vertelt kapitein Ad Valenteijn van de Schutterij van ‘s-Hertogenbosch. “Zo hebben we het in 2005 bij de eerste Vestingloop ook gedaan. Dat kan helaas nu niet, omdat er een uitvaartdienst in de Sint-Jan aan de gang is.”De drie schutters presenteren dan maar hun geweer aan de flinke stoet wandelaars. “We wensen ze de kracht om de 25 kilometer goed te volbrengen”, aldus Valenteijn.  

Schoenen zitten niet lekker

Volledig scherm
De Parada zondagmiddag tijdens de Vestingloop met zo'n 75 honderd deelnemers © Peter De Bruijn

De eerste Vestingwandeling voert de wandelaars via Orthen, om de Ertveldplas, aan de zuidkant van het Engelermeer naar Vlijmen. Ton Schoot is even thuis. Hij juicht als hij het bordje bebouwde kom passeert.“Ik ben inderdaad blij”, beaamt hij. “Mijn schoenen zitten niet al te lekker. Mijn vrouw komt andere wandelschoenen brengen”, legt hij uit. “Dan kan ik zo met mijn zus lekker verder stappen. De Vestingwandeling is een goed idee. Alles staat op de Parade in Den Bosch al klaar voor de Vestingloop op zondag. Dus waarom geen wandeling op zaterdag?”

Biertje pakken en lezen

De wandelaars die zaterdag in de voetsporen van prins Frederik Hendrik lopen, krijgen een brochure mee met de route en (historische) wetenswaardigheden over onder meer De Bossche Sloot, De Moerputten, Fort Isabella en Bastion Oranje. “We hebben de folder nog niet gelezen”, bekennen vriendinnen Karin Duvigneau en Sabine van Dinter uit Den Bosch bij de vestingwal van de stad. “We zijn bij Fort Isabella in Vught wel met ‘Frederik’ op de foto gegaan.” Van Dinter: “We zijn er bijna. Pakken straks een biertje en gaan lezen wat we gemist hebben.”

2020 meer wandelaars

“Ik heb nog een tip”, zegt Duvigneau: “Misschien volgend jaar het tijdstip van de start vervroegen. Kunnen er nog meer mensen wandelen.” De voorzitters van de Vestingloop en de Bossche Avondvierdaagse zijn verrast door het aantal wandelaars. “We hadden op zo’n driehonderd deelnemers gerekend”, zegt voorzitter Maurice Horsten van de Vestingloop. “We hadden zeshonderd medailles. Dat worden er in 2020 veel meer.”

Voorzitter Myrian van Bers van de Bossche Avondvierdaagse heeft meegeluisterd: “We willen mogelijk een ‘wandel en loopweek’ in de stad. Eerst de Bossche Avondvierdaagse, dan de Vestingwandeling op zaterdag en de -loop op zondag. Hoe mooi kan je het hebben in wandelend en rennend Den Bosch?”

In samenwerking met indebuurt Den Bosch