Volledig scherm
De Kleine Winst op de Markt in Den Bosch © Marc Brink/BD

Vianens bureau maakt ontwerp voor restauratie van De Kleine Winst

DEN BOSCH - Verlaan & Bouwstra architecten uit Vianen gaat het ontwerp maken voor de restauratie van het rijksmonument De Kleine Winst aan de Bossche Markt. Volgens wethouder Mike van der Geld is dit ‘een belangrijke stap om het leven van Jheronimus Bosch in zijn voormalige woonhuis straks zichtbaar en tastbaar te maken’. De gemeente denkt er jaarlijks ongeveer 30.000 bezoekers te kunnen ontvangen. Het gaat onder meer om ruim 5.000 scholieren.

In totaal hebben drie partijen een uitvoerige visie en projectplan ingediend. De twee andere partijen die de gemeente niet met naam en toenaam noemt hebben tot en 17 oktober de kans om bezwaar te maken. Daarna is de  gunning definitief. 

Woonhuismuseum

Het is de bedoeling dat de architect vanaf half oktober aan de slag gaat met het ontwerp voor de restauratie. Naar verwachting is het ontwerp volgend voorjaar gereed. Dan kan de gemeente beginnen met de  aanbesteding voor een aannemer. Het is de bedoeling dat na de zomer van 2020 wordt gestart met de restauratie. Eind 2021 zouden deuren van het woonhuismuseum Huis van Bosch open moeten kunnen. 

Volledig scherm
Schets van de nieuwe invulling van het pand de Kleine Winst © Marc Brink

‘Slimme oplossingen’

Eerder werd bekend dat het Jheronimus Bosch Art Center (JBAC) het woonhuis gaat exploiteren in samenwerking met de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch. Het JABC betaalt 250.000 euro voor de nieuwe invulling van het pand. De stichting Jheronimus Bosch 500 heeft al eerder zo'n bedrag toegezegd. 

 Verlaan & Bouwstra architecten maakten een bouwkundige opname van het gebouw en een haalbaarheidsplan voor de restauratie. Zij hebben al diverse restauratieprojecten op hun naam staan, waaronder de herbestemming van kasteel Ruurlo tot Museum More. Volgens de gemeente is het bureau in staat om ‘slimme oplossingen en nieuwe onderdelen te combineren met een historische omgeving’. 

Schilderstraat 

,,We zijn blij met de selectie’’, zegt Dennie Perdok, bouwkundig ontwerper bij het uitverkoren bureau. In Den Bosch was het bureau betrokken bij de herinrichting van de Schilderstraat. ,,Een gebouw dat een nieuwe functie krijgt, daagt ons uit om vanuit verschillende invalshoeken tot de beste oplossing te komen’’, meldt het bureau op de website. 

 1. ‘Wat sneu dat dit overblijft van het burgemeesterslek in Den Bosch’
  PREMIUM

  ‘Wat sneu dat dit overblijft van het burgemees­ter­slek in Den Bosch’

  DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de Bossche fractievoorzitter Sjef van Creij (Gewoon-geDREVEN) ervan in juli 2017 vertrouwelijke informatie rond de burgemeestersbenoeming te hebben ‘verstrekt of bevestigd’ aan gemeenteraadslid Will Hoeben (De Bossche Groenen). Al eerder werd bekend dat het OM Van Creij ervan verdenkt de naam van de nummer één van de vertrouwenscommissie te hebben ‘verstrekt of bevestigd’ aan toenmalig wethouder Jos van Son.
 2. Irritatie bij Werkwarenhuis over plannen met Kaaihal: ‘Inkomsten vallen straks voor een groot deel weg’
  PREMIUM

  Irritatie bij Werkwaren­huis over plannen met Kaaihal: ‘Inkomsten vallen straks voor een groot deel weg’

  Wo 16 okt. De plannen voor een nieuw te bouwen Kaaihal wekken veel irritatie op bij de uitbaters van het naastgelegen Werkwarenhuis op de Tramkade. In een ingezonden brief aan de gemeenteraad geven de initiatiefnemers van het Werkwarenhuis en Social Label dat met dat de komst van een nieuwe hal ‘de inkomsten van het Werkwarenhuis grotendeels wegvallen’. ,,Met alle gevolgen van dien.”

In samenwerking met indebuurt Den Bosch