Volledig scherm
WIndturbine. Windmolen. © Getty Images

Vier, drie of geen windturbines bij de Rietvelden

DEN HAAG/DEN BOSCH - De provincie Noord-Brabant erkende woensdag tijdens een rechtszaak over vier enorme en omstreden windturbines op de Rietvelden in Den Bosch dat de druk om veel meer duurzame energie op te wekken steeds groter wordt.

,,Volgende week publiceren wij een nieuwe Omgevingsverordening waarbij veel meer mogelijkheden ontstaan voor het plaatsen van windturbines, zelfs als die in natuurgebieden liggen. Want we moeten wat in Nederland,” zei provinciewoordvoerster Esther Vos woensdag tijdens de rechtszaak bij de Raad van State. Die behandelde een groot aantal bezwaren tegen de bouw(omgevings)vergunning voor drie bijna 190 meter hoge windturbines op industrieterrein De Rietvelden en één aan de overzijde van de Dieze langs de A59.

Zijden draad

Die vierde turbine hangt aan een zijden draad, omdat de rechtbank die eerder afschoot. De gemeente Den Bosch en de provincie hopen evenwel dat de Raad van State die uitspraak weer terugdraait en de vierde windturbine in ere herstelt. Alle tegenstanders, waaronder Actiecomité Windpark Rietvelden Nee, een groot aantal omwonenden en natuur- en milieuclub Het Groene Hart, hopen dan juist weer dat de Raad van State ook nog een dikke streep haalt door de andere drie windmolens. Volgens hen passen zulke grote windmolens niet binnen een stedelijke omgeving. Volgens de gemeente en de provincie liggen ze buiten de stad.

Quote

Als dit buiten de stad is kun je ze net zo goed op de Markt zetten

Roland Somers, Actiecomité Windpark Rietvelden Nee

Noord-Brabant meent ook dat het windpark aan alle voorwaarden van zowel het oude als het nieuwe windenergiebeleid voldoet. Roland Somers van het actiecomité weet zeker dat het niet aan het gemeentelijk en provinciaal beleid voldoet. Zo schrapte de rechtbank de vierde turbine omdat die niet bij het cluster van drie windmolens aan de westzijde van de Dieze zou horen. Verder vindt Somers dat deze windturbines allesbehalve buiten de stad liggen. ,,Als dit buiten de stad is kun je ze net zo goed op de Markt zetten. Er wonen heel veel mensen omheen en er liggen een school en kinderdagopvang in de buurt. Deze windturbines horen hier niet thuis.”

Verbaasd

Milieuactivist Adriaan van Abeelen vindt verder dat deze windturbines midden in de ecologische verbindingszone worden gepropt: ,,De natuurlijke verbindingszones in en rond Den Bosch slibben op deze manier steeds meer dicht. Daar blijft niets van over.” Van Abeelen reageerde dan ook verbaasd op de mededeling van de provinciewoordvoerster dat er straks ook rijen windturbines in natuurgebieden mogelijk worden, ook al liggen die langs provinciale en snelwegen.

De Raad van State stelde behoorlijk wat kritische vragen, vooral over de vierde turbine die langs de Gemaalweg op de oostoever van de Dieze is gepland. In ieder geval zal het hoogste bestuursrechtscollege binnen zes tot twaalf weken uitspraak doen.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch