Volledig scherm
PREMIUM
In Boxtel, Haaren, Sint-Michielsgestel en Vught krijgen cliënten vanaf 2020 weer gewoon een vast aantal uren hulp bij het huishouden. © Getty Images/Image Source

Vier gemeenten stappen af van omstreden thuishulp werkwijze: ‘schoon en leefbaar huis’

VUGHT - Wat is een schoon en leefbaar huis? Wordt dan alleen het aanrecht schoongemaakt of hoort die tien minuutjes extra voor de binnenkant van de magnetron er ook bij? De in 2015 ingevoerde werkwijze van de thuishulp leidde de afgelopen jaren tot fikse discussies. Rechtszaken zelfs. In Boxtel, Haaren, Sint-Michielsgestel en Vught kunnen cliënten daarom vanaf 2020 weer gewoon rekenen op een vast aantal uren poetshulp. Tot grote vreugde van aanbieders van huishoudelijke hulp én ouderenorganisaties.

Ouderen Samen Vught is enthousiast omdat cliënten weer meer grip krijgen over wat er in huis gebeurt. ,,Of alle problemen hiermee zijn opgelost, weet ik niet maar het brengt in ieder geval wel weer een heleboel rust”, aldus voorzitter Anneke van Wijmen. ,,Schoon en leefbaar is een rekbaar begrip. De aanbieder bepaalt nu wat er wordt gedaan en in tijden van krapte wordt er op de werkzaamheden beknibbeld. Dat een onafhankelijk iemand weer bepaalt hoeveel uren hulp iemand krijgt, is een hele positieve ontwikkeling. Ouderen krijgen weer duidelijkheid over het aantal uren huishoudelijke hulp dat hen wordt toegekend en dat zullen ze op prijs stellen.”

In samenwerking met indebuurt Den Bosch