Volledig scherm
Een bijzonder gezicht aan de Haldersebaan. Vele tientallen vliegenzwammen sieren hier de berm. © Domien van der Meijden

Vliegenzwammen en nog eens vliegenzwammen langs Haldersebaan

VUGHT/SINT-MICHIELSGESTEL - Een bijzonder tafereel tussen Vught en Sint-Michielsgestel aan de Haldersebaan. Zo ver het oog reikt, staan er vliegenzwammen in de berm. En dat is een apart natuurfenomeen.

In loofbossen kom je de vliegenzwam, rood met witte stippen, nogal eens tegen. Soms alleen, soms met twee hooguit drie paddenstoelen tegelijk. Wat er precies aan de hand is in de berm van de Haldersebaan tussen Vught en Sint-Michielsgestel is vooralsnog een raadsel. Maar hier schieten honderden vliegenzwammen tegelijk uit de bodem. 

Volledig scherm
Het beginstadium van de vliegenzwam: de felrode bollen met witte stippen. © Domien van der Meijden

Boswachter van Brabants Landschap Theo Quekel heeft er geen verklaring voor hoe zo ineens een stuk of honderd vliegenzwammen de grond uitkomen op één plek. ,,Het is wel een extreem goed vliegenzwammenjaar. Andere soorten zie je dit jaar minder. Maar meestal zie je maar een paar vliegenzwammen bij elkaar. Het heeft alles te maken met een paar factoren: de juiste vochtigheid, temperatuur en daglengte. Als die drie factoren goed bij elkaar komen, dan komen ze tevoorschijn.”

In samenwerking met indebuurt Den Bosch