Het grootste perceel voor de aanleg van een voedselbos in Den Bosch ligt bij het Engelermeer. De oppervlakte bedraagt 7,2 hectare. Het meest linkse deel, ten zuiden van het Meerheuvelpad, hoort er niet bij.
Volledig scherm
Het grootste perceel voor de aanleg van een voedselbos in Den Bosch ligt bij het Engelermeer. De oppervlakte bedraagt 7,2 hectare. Het meest linkse deel, ten zuiden van het Meerheuvelpad, hoort er niet bij. © GoogleMaps

Voedselbos Den Bosch verkast; even geen rekening gehouden met linie 1629

DEN BOSCH - Een voedselbos langs de Vlijmenseweg, dat gaat hem niet worden. Bij de provincie Noord-Brabant hadden ze even geen rekening gehouden met de linie 1629 van Frederik Hendrik. In plaats daarvan zijn er nu twee percelen gevonden bij Treurenburg en het Engelermeer.

De nieuwe percelen in Den Bosch zijn een stuk groter dan de twee die het Groen Ontwikkelfonds Brabant (GOB) in eerste instantie op het oog had voor de ontwikkeling van een voedselbos. Het gaat om een perceel van 5 hectare in de oksel van de A59 en de weg Treurenburg (zuidkant snelweg) en eentje van 7,2 hectare bij het Engelermeer. Die lap grond ligt ten noorden van de A59 en grenst aan de parkeerplaats van het Engelermeer.

Quote

Op de oorspronke­lij­ke locatie gaat het Groen Ontwikkel­fonds Brabant samen met de gemeente aan de slag met herstel van de verdedi­gings­wal.

Jiri van der Drift, GOB

Het provinciale fonds, dat tot doel heeft de natuur in Brabant met elkaar te verbinden door het realiseren van nieuwe natuur, kwam eerst met vijf hectare land langs de Vlijmenseweg op de proppen. Verdeeld over twee percelen van 2,8 en 2,2 hectare net naast de volkstuintjes. Maar daar gaat dus een streep door.

Er was even geen rekening gehouden met de linie 1629 van Frederik Hendrik die hem hielp Den Bosch te veroveren. De linie loopt dwars over die percelen. ,,Op de oorspronkelijke locatie gaat het GOB samen met de gemeente aan de slag met herstel van de verdedigingswal’’, aldus Jiri van der Drift van het GOB. ,,Hoe dat er precies uit komt te zien, gaat de gemeente de komende tijd uitwerken.’’

De gemeente Den Bosch, die een ondersteunende en faciliterende rol vervult, is enthousiast over het idee van een voedselbos. ,,Het past goed in onze ambitie om meer te vergroenen, maar we hebben wel rekening te houden met een aantal fysieke voorwaarden. Niet alle gronden zijn zonder meer geschikt, bijvoorbeeld vanwege andere functies of belangen.’’

Een van de twee percelen waar het Groen Ontwikkelfonds Brabant een voedselbos wil ontwikkelen ligt in de oksel van de A59 en de weg Treurenburg.
Volledig scherm
Een van de twee percelen waar het Groen Ontwikkelfonds Brabant een voedselbos wil ontwikkelen ligt in de oksel van de A59 en de weg Treurenburg. © GoogleMaps

Overigens is er ook in Lage Mierde een perceel geschrapt. Daar is het de lastig te bestrijden onkruidsoort knolcyperus die roet in het eten gooit. In plaats daarvan is er in Putte, bij de Belgische grens, twee hectare aangewezen.

Het voedselbos: biodivers, veerkrachtig en productief

Kenmerkend voor een voedselbos - een combinatie van bomen, struiken en planten - is de hoge mate van biodiversiteit, (ecologische) veerkracht en productiviteit. Het GOB zoekt naar initiatiefnemers die een toekomstbestendig voedselbos willen ontwikkelen. Er wordt dan ook om een inrichtings- en ondernemingsplan gevraagd. Het ligt straks contractueel vast dat de grond gebruikt moet worden als voedselbos.

Dat er interesse is in het opzetten van een voedselbos, bleek tijdens een informatiebijeenkomst van het GOB in januari. Ruim 150 belangstellenden met uiteenlopende interesses. Van een vriendengroep tot een tuinder die van het voedselbos zijn werk wil maken. Vanaf 4 maart kan er ingeschreven worden voor een perceel.

  1. Nepverpleegkundige had na ontslag bij JBZ meteen alweer sollicitatie lopen
    PREMIUM

    Nepver­pleeg­kun­di­ge had na ontslag bij JBZ meteen alweer sollicita­tie lopen

    DEN BOSCH - Kort nadat de Bossche nepverpleegkundige begin april bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis was ontslagen, had hij alweer een sollicitatieprocedure lopen bij een welzijnsinstelling. Naar nu blijkt deed het JBZ pas op 14 mei - dat was zo’n zes weken na zijn ontslag - bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg een ‘melding van disfunctioneren’. Dat had volgens de regels binnen drie dagen moeten gebeuren.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch