Volledig scherm
Vorige week volgden honderden boeren de vergadering over de stikstofimpasse in het Brabantse provinciehuis. © Dolph Cantrijn

Volgende week dagelijks acties van boeren bij Brabants provinciehuis

DEN BOSCH - Brabantse boeren gaan volgende week elke dag met trekkers naar het provinciehuis in Den Bosch om actie te voeren. Boerenorganisatie ZLTO roept haar leden tevens op om vrijdag massaal naar het debat over landbouw en stikstof in provinciale staten te komen.

Op maandag tot en met donderdag protesteert ZLTO met kleinere delegaties. ,,We verzamelen elke dag om 12.00 uur om letterlijk de noodklok te luiden”, licht voorzitter Wim Bens toe. Ook roept de boerenorganisatie deelnemers op om een oude sleutel van hun bedrijf mee te nemen. Die kunnen ze symbolisch inleveren, omdat het Brabantse beleid er volgens ZLTO voor zorgt dat veel boeren geen andere keuze hebben dan stoppen.

De doordeweekse protestacties vinden plaats met 50 trekkers en 150 boeren, verdeeld per afdeling. Op maandag de boeren uit Noordoost-Brabant, op dinsdag uit Midden-Brabant, op woensdag uit West-Brabant en op donderdag uit Zuidoost-Brabant. Ook het Brabants Agrarisch Jongeren Kontakt neemt deel aan de acties. 

Op vrijdag, als provinciale staten opnieuw over landbouw en stikstof spreken, roepen de organisatoren alle boeren op om te komen. Bij het debat van vorige week volgden honderden mensen uit de agrarische sector de ontwikkelingen op een groot scherm. De vergadering van vrijdag is van groot belang. De datum waarop boeren een vergunning moeten aanvragen voor een schonere stal, 1 april 2020, wordt dan definitief juridisch vastgelegd. Dat wil zeggen: als provinciale staten instemmen. Boerenorganisaties willen die datum uitstellen. Onder meer omdat nog onzeker is hoe de Brabantse regels zich verhouden met aankomend nieuw landelijk beleid, pleiten boerenorganisaties voor uitstel.

Vrijdag maakte coalitiepartij CDA bekend die datum inderdaad naar achteren te willen schuiven. Sterker nog, de fractie formuleerde dat als een harde eis. Omdat met name coalitiegenoten GroenLinks, D66 en PvdA daar altijd op tegen zijn geweest, is hoogst onzeker hoe het debat afloopt.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch