Volledig scherm
‘Als Den Bosch niet wil betalen, gaan wij het gas zelf halen'. Inwoners van Oud-Empel en Gewande protesteren in de carnavalsoptocht van 1975 in Den Bosch tegen het ontbreken van nutsvoorzieningen. © afdeling erfgoed gemeente Den Bosch

Voor Gewande is gasaansluiting voorlopig enige betaalbare optie

Terwijl een groot deel van Nederlandse huishoudens nadenkt over alternatieven voor gas, wachten ze in het gehucht Gewande juist op aansluiting. Dat moet in april gebeuren. En ook op de riolering.

GEWANDE - Vorig jaar besloot het Bossche college van B en W dat zo'n 33 panden in het gehucht kunnen worden aangesloten op de riolering. Die wordt feitelijk doorgetrokken vanuit nieuwbouwwijk de Groote Wielen. Op een aantal plekken is het rodig  om drukriolering te maken zodat pompen het rioolwater kunnen verplaatsen. Voor dit project heeft de gemeenteraad in 2017 al ruim 6 ton gereserveerd. 

Veel woningen hebben nu voor verwerking van afvalwater ondergrondse IBA’s (Individuele Behandeling van Afvalwater), tanks waarin het rioolwater wordt omgezet in slib. Dat is niet altijd een lolletje, zegt secretaris Frank Quaadvliet van de buurtvereniging. ,,Zolang het waait prima, maar als het windstil is ruik je het goed.” Hij kijkt vooruit naar het voorjaar wanneer de rioleringsbuizen de grond in gaan om 33 huizen aan te sluiten. 

De woningen worden nu verwarmd met propaangas, olie of door een elektrische warmtepomp. Als er gegraven wordt voor de riolering, moeten tegelijkertijd gasaansluitingen worden gemaakt. Het lijk wat tegenstrijdig om in een tijd waarin gasloos wonen aan de orde is, huizen juist aan te sluiten. ,,Ik snap dat best”, zegt Quaadvliet. ,,Maar pas in 2050 moet iedereen gasloos zijn en dat duur dus nog heel lang.”

Enexis heeft de wettelijke plicht om percelen binnen de bebouwde kom aan te sluiten op het gas. Toch heeft de organisatie afgelopen jaar met Gewandenaren ook duurzame alternatieven besproken. Die zijn er, maar niet goedkoop. Van vier voorbeeldwoningen is berekend wat de kosten zijn van de huidige situatie, aansluiting op gas en een duurzame variant. Aansluiten op aardgas kost tussen 2500 en 4000 euro. Duurzame oplossingen kosten maar liefst tussen 30.000 en 70.000 euro. B en W van Den Bosch verwachten dat de meeste Gewandenaren opteren voor aansluiting op aardgas.

  1. Bossche ambities woningbouw lopen nogal uiteen

    Bossche ambities woningbouw lopen nogal uiteen

    DEN BOSCH - Er is vrijwel geen enkele politieke partij in Den Bosch die ontkent dat er woningnood is en dat er de komende jaren in snel tempo voor verschillende inkomens- en bevolkingsgroepen gebouwd moet worden. Maar waar de ene partij de verantwoordelijk wethouder Roy Geers complimenteert met de voortvarendheid om dit en volgend jaar 850 tot 900 woningen te bouwen, zijn er ook partijen die vinden dat de ambitie veel hoger moet komen te liggen.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch