Volledig scherm
Showband Juliana uit Amersfoort © Chris Korsten

Voor Martijn & Co valt alles op z'n plek tijdens Bossche Taptoe

DEN BOSCH - Het combineren van ritmische muziek met showelementen, hoe gaat dat in z'n werk? De tweejaarlijkse Taptoe 's-Hertogenbosch fungeerde zaterdagavond als de ideale showcase voor iedereen die z'n ogen en oren de kost wil geven.

De hoofdtribune van De Vliert is bomvol. De overkant vormt ditmaal niet het domein van de 'Ultras' maar een toverachtig decor waarin de skyline van Den Bosch zéér herkenbaar is. Jong Amantius onder aanvoering van de 10-jarige Tim van der Donk, die zich visueel onderscheidt middels een gouden koord, mag het spits afbijten. Het publiek is meteen verkocht bij deze zesde editie die een maand vervroegd is wegens de geplande vervanging van de mat. 

Even later begint showband Juliana heftig te marcheren op de kunstgrassprieten. Het in een statig uniform gestoken Amersfoortse gezelschap loopt allerlei fraaie figuren tijdens het musiceren, waardoor de applausmeter op hol slaat. 

De organiserende show- en marchingsband Amantius legt hierna eveneens een hoog niveau aan de dag. Tambour-maître/choreograaf Martijn van Schadewijk geeft vanaf de 'bok' de voornaamste aanwijzingen. ,,Deze show is tot in de puntjes voorbereid", glundert hij kort na de performance. ,,Het fundament van zo'n show staat dikwijls vrij snel. Het meeste werk zit 'm in het finetunen. Met het softwareprogramma Envision teken ik vooraf altijd op de persoon nauwkeurig álle lijnen uit. Vanaf de eerste tot en met de laatste tel. Ben blij dat alles weer op z'n plek is gevallen." 

Ook Exempel uit Empel onder leiding van Hans van der Dussen en korpsen uit Kampen, Katwijk, Sneek en Leiden demonstreren hun klasse. De Feestbende uit Cromvoirt laat zich evenmin onbetuigd door tweemaal voor een passend intermezzo te zorgen.

Volledig scherm
Show- en marchingband Amantius met leden van Jong Amantius, zaterdagavond in De Vliert © Chris Korsten
Volledig scherm
De Feestbende uit Cromvoirt © Chris Korsten

In samenwerking met indebuurt Den Bosch