Volledig scherm
Een bushokje met groen dak in Utrecht © ANP

Voorlopig geen bushokjes met groen dak in Den Bosch

Ma 23 sep. Er komen voorlopig geen groene bushokjes in Den Bosch. Tot 2022 is er al een vervoersconcessie verleend en daarom heeft de gemeente ‘geen zeggenschap over het uiterlijk en de inrichting van de abri's’.

Door Bart Gotink

De bijdrage voor het milieu is met bushokjes met een groen dak ook maar gering, antwoordt het stadsbestuur op vragen van De Bossche Groenen. De bushokjes hebben slechts een oppervlak van 7,5 vierkante meter. Wel leveren ze een bijdrage aan het klimaatbewustzijn, denkt het college van B en W.

In Utrecht zijn wel al groene bushokjes te vinden, voorzien van plantjes en zonnepanelen op het dak, ledverlichting en bankjes van bamboe. De beelden daarvan gingen de wereld over. De sedumplantjes die op de daken liggen, worden graag bezocht door bijen, hommels en vlinders, stellen ze in Utrecht.

Den Bosch wijst op de andere projecten die al lopen om beter met water en groen om te gaan. Zo wordt rekening gehouden met vergroening bij de herinrichting van straten en wordt de aanleg van groene daken gesubsidieerd. Op gemeentelijke en schoolgebouwen zijn ook al groene daken gerealiseerd.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch