‘Voorzichtig’ zoenen bij Bosch’ Winterparadijs mag

videoDEN BOSCH - Het is voor een video, foto in de krant en extra aandacht voor het doel. Mandy Sieben en vriendin Rianne Cranshof willen best wel even bij de vuurkorf zoenen. De kussende vrouwen trekken aandacht van bezoekers aan Bosch’ Winterparadijs. ,,Je hoort meteen extra geroezemoes om je heen”, aldus mede-initiatiefneemster Mandy van Initiatiefgroep ‘#Iedereen mag zoenen’.

,,Ik heb liever dat mensen met elkaar zoenen, dan dat ze vechten”, zegt een voorbijganger. ,,Stoor me niet aan kussende mannen of vrouwen. Ik zoen ook; weliswaar met vrouwen, maar als ik vrienden ontmoet geef ik die ook een kus. Blij dat ik in een vrij land leef waar iedereen elkaar op straat mag kussen.”

Geert Glaudemans loopt met zijn man af en toe hand in hand in Den Bosch. ,,Niet overal”, zegt hij. Soms voelt het in een smal straatje of als een groep jongeren passeert niet veilig. Dan laten we eventjes los”, zegt hij. ,,Daar ontwikkel je voelsprieten voor. Er is verbetering, maar volledige acceptatie is nog steeds ver weg.

Schrijnend

,,Volgens onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau stoort één op de drie Nederlanders (29 procent) zich aan zoenende mannen op straat. Bij kussende vrouwen is dat ongeveer één op de vijf. ,,Best veel en schrijnend”, vindt Sieben. ,,Bijzonder dat het mensen opvalt. Het zou fijn zijn dat het net zo normaal wordt als bij zoenende hetero-koppels.”

Mannen en vrouwen deelden gisteren op de Parade ‘kusbonbons’ en ‘Merry Kissmas-kaarten’ uit.

,,Liefde is voor iedereen belangrijk”, aldus voorzitter Anja van Hout van het COC Noordoost-Brabant. ,,We hopen dat het ooit normaal is dat mannen met mannen en vrouwen met vrouwen in het openbaar kussen.”

Volledig scherm
Rianne (L) en Mandy zoenen op het Winterparadijs. © Roel van der Aa

In samenwerking met indebuurt Den Bosch