Volledig scherm
gerda wagemans © Jan Zandee

Vrijwilligster Gerda Wagemans (81)uit Nuland vijftig jaar lid Gemengd Kerkkoor

NULAND - Aan het einde van de Heilige Mis op zondagmorgen, vraagt de pastoor om nog allemaal te blijven zitten. Vandaag zat een bijzonder persoon van het Gemengd Kerkkoor bij haar familie in de kerk. Gerda Wagemans (81 jaar) wordt gehuldigd met de ere medaille in goud van de Sint Gregorius vereniging.

Gerda is 50 jaar lid van het Gemengd Kerkkoor, voor zingen heeft ze altijd alles opzij gezet. Ze is daarnaast nog langer trouw lid van het Dameskoor, wat zingt tijdens rouw- en trouwdiensten. Hiervan is ze inmiddels 20 jaar dirigente, welke taak ze ook op zich neemt als het nodig is bij het Kerkkoor. Bovendien heeft ze 45 jaar gezongen bij het Nulands Gemengd Koor, maar door ziekte van haar man heeft ze daar mee moeten stoppen.

Afspraken maken

Toen al haar drie kinderen op school zaten is ze gaan leren als pedicure. Als ze een afspraak maakte, werd er altijd bij gezegd dat deze verzet kon worden als er een uitvaart tussen kwam. ,,Een keer heb ik een afspraak tot drie keer toe moeten verzetten. Die vrouw ging naar een andere pedicure." Maar enkele weken later overleed haar eigen moeder en zag dat Gerda er was. ,,Ze belde mij later en vroeg of ze weer terug mocht komen.”

Afgelopen week was nog maar de eerste keer dat ze verstek moest laten gaan door privéomstandigheden. Haar man Henk stond altijd achter haar. ,,Anders had ik dat allemaal niet kunnen doen.” Door ziekte van haar man is ze al enkele jaren mantelzorger voor hem. Hiervoor heeft ze de hulp ingeroepen van Home Instead. ,,Dan blijft er iemand bij Henk, zodat ik naar de repetitie en de kerk kan.”

Samen met haar man heeft ze jaren gecollecteerd voor NSGK en het Rode Kruis. Gerda laat een mooi doosje zien met al haar onderscheidingen. Behalve de eerder opgespelde onderscheidingen voor alle koren, heeft ze ook de pauselijke onderscheiding ‘pro ecclesia en pontifice’ . Daarnaast is Gerda Nulander van het Jaar geworden in 2013. 

Waarom ze zo bevlogen is? Heel bescheiden zegt ze: ,,Ach, dat groeit zo, door de tijd is het allemaal nog meer geworden.”

  1. Supportersbus FC Den Bosch gestopt onderweg naar NAC na tip over 'flink coke snuiven’, fans woedend op politie
    PREMIUM

    Supporters­bus FC Den Bosch gestopt onderweg naar NAC na tip over 'flink coke snuiven’, fans woedend op politie

    DEN BOSCH/BREDA - ‘Een kansloze actie van de politie’ noemt de supportersclub van FC Den Bosch de fouillering van tientallen supporters vrijdagavond in het cellencomplex in Breda. Na een tip had de politie sterke vermoedens dat de harde kern van plan was ‘flink drugs te gaan gebruiken’ tijdens de wedstrijd. Een volle supportersbus op weg naar NAC Breda werd naar het politiebureau geleid, maar daar bleek dat niemand iets op zak had.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch