Onder leiding van Wim van de Donk Commisaris van de Koning werd de aftrap gegeven tot het Van Gogh Nationaal Park en de Landschapstrienale bij het Duijfhuis in Kasteren.
Volledig scherm
Onder leiding van Wim van de Donk Commisaris van de Koning werd de aftrap gegeven tot het Van Gogh Nationaal Park en de Landschapstrienale bij het Duijfhuis in Kasteren. © Roel van der Aa

Vught ziet geen heil in ‘Van Gogh Nationaal Park’ en stopt deelname

VUGHT - Vught ziet voorlopig af van deelname aan het Van Gogh Nationaal Park (VGNP). De gemeente is niet overtuigd van de meerwaarde van het initiatief dat het nieuwe visitekaartje van Nederland moet worden.

Zo'n veertig partijen willen van het ‘Van Gogh-gebied’, zo'n 120.000 hectare, een officieel nationaal park maken en op deze manier de regionale economie stimuleren. Bij dit nieuwe VGNP horen onder andere de Loonse en Drunense duinen, Kampina, het Vlijmens Ven, de Moerputten en het Bossche Broek. 

VGNP richt zich in breed verband op onder andere ecologie, duurzaamheid, klimaatadaptie, circulaire economie, mobiliteit, cultuur, erfgoed, recreatie en toerisme. 

In 2019 nam Vught wel deel aan de oprichting van het VGNP en stelde hiervoor 10.000 euro beschikbaar. De gemeente had toen al haar bedenkingen. Nu wordt van Vught een jaarlijkse bijdrage van 12.500 euro gevraagd: ‘Dit bedrag kan efficiënter en meer zichtbaar worden ingezet op lokaal niveau, bijvoorbeeld bij projecten of ontwikkelingen van en door Van Gogh Helvoirt', redeneert het Vughtse college van burgemeester en wethouders.

Vught gooit de deur naar het VGNP niet helemaal dicht. ‘Met het oog op de herindeling en het belang dat in Helvoirt aan Van Gogh wordt toegekend, kan het college zich voorstellen dat dit na de verkiezingen wordt heroverwogen. Dan wordt ook de stem van de Helvoirtenaren hierin meegenomen.’

In samenwerking met indebuurt Den Bosch