Volledig scherm
Yes! Ze zijn in aantocht! © Chris Korsten

Walk to Fight Cancer brengt voorlopig ruim 122.000 euro op

DEN BOSCH - "Iedereen kent wel iemand met kanker en daarin moet zo snel mogelijk verandering komen." Woorden die onder meer afkomstig zijn van Joost de Koning, de initiator en organisator van de vierdaagse Walk to Fight Cancer(WTFC). Zaterdagmiddag kwamen de deelnemers aan de derde editie moegestreden maar uiterst voldaan aan bij het Wilhelminaplein, de finish van de wandeltocht.

Bij café-restaurant Buurt had zich een klein leger aan sympathisanten verzameld. Voor het merendeel familie, vrienden en bekenden van de dertig deelnemers. Onder hen bevond zich Roberto van Straaten die Mechtild Stultiens, zijn echtgenote en tevens de gedreven organisator van de tweejaarlijkse Swim to Fight Cancer, verwachtingsvol stond op te wachten met een kleurrijk boeket. Samen met zijn trouwe metgezel Diederik Stevens had hij eerder op de dag deelgenomen aan de ZwanenbroedersRally. "Om op tijd hier te zijn, hebben we de rally spontaan afgebroken. De aankomst van de groep wil ik namelijk voor geen goud missen. Ik ben zo ontzettend trots op ze!", gaf Van Straaten prijs.

Tumult

Een half uurtje later ontstond er tumult op het zonovergoten terras. Het was duidelijk dat de wandelaars in aantocht waren. Onder aanvoering van het Paporkest kwam het stipje steeds dichterbij. "Dit was misschien wel de zwaarste dag ever", reageerde Stultiens toen ze eenmaal in de armen van haar levenspartner was gevallen. "Natuurlijk stelt het allemaal niks voor als je je beseft welke weg mensen die lijden aan die vreselijke rotziekte moeten bewandelen", klonk het kort daarna genuanceerd. "Toegegeven, vier dagen achter elkaar veertig kilometer lopen is best pittig. Maar de prestatie an sich is totaal niet van belang; daarvoor moet je bij de Vierdaagse van Nijmegen zijn. Deze wandeltocht is bovenal een middel om samen zoveel mogelijk geld bijeen te sprokkelen. Daarnaast is dit een uitstekende manier gebleken om ervaringen te delen", aldus Stultiens.


Ex-tophockeyster Maartje Paumen, die een deel van het traject meeliep, was het roerend met haar eens: "Binnen een relatief kleine groep ontstaat vaak snel een intieme sfeer. Erg belangrijk bij een dergelijk beladen onderwerp. Ik ben blij dat ik m'n steentje heb kunnen bijdragen."


De Koning was zélf als organisator ook niet te flauw de wandelschoenen aan te trekken. "De tocht is begonnen en geëindigd in Den Bosch, met tussenstops in Tilburg, Breda en Eindhoven. Onderweg waren er allerlei omwegen, dwars door het idyllische Brabantse land. Het eerste jaar hebben we 20.000 euro opgehaald, vorig jaar 65.000, en nu ruim 122.000 euro. Chapeau! Het bedrag kan verder oplopen, aangezien donaties nog altijd welkom zijn. Het totaalbedrag komt honderd procent ten goede aan Fight Cancer. Het geld wordt onder andere besteed aan wetenschappelijk kankeronderzoek", deed De Koning uit de doeken. "Volgend jaar wordt de Walk to Fight Cancer wellicht uitgebreid. We zijn van plan om dan niet alleen in Brabant te wandelen voor het goede doel, maar ook elders in het land."

In samenwerking met indebuurt Den Bosch