Volledig scherm
Stockbd rechtbank. Foto: BD © BD

‘War on drugs’ in Brabant verstopt rechtspraak

DEN BOSCH – De rechtspraak in Brabant dreigt verstopt te raken. Oorzaak: een grote toename van strafzaken die het gevolg zijn van de intensieve aanpak van georganiseerde drugscriminaliteit. Volgens het tv-programma Brandpunt blijven andere grote zaken hierdoor liggen.

Marieke Koek, de president van de rechtbank Zeeland-West-Brabant, maakt zich zorgen. Zij laat Brandpunt weten dat de geïntensiveerde aanpak van de politie leidt tot een bijzonder type zaak. ,,Groter dan gebruikelijk, met als gevolg langdurige zittingen.” Collega-strafrechter Astrid de Weert is het met haar eens. ,,Waar ik me zorgen over maak, is dat ik niet meer de vereiste kwaliteit kan leveren die ik wil bieden.” En ook rechter-commissaris Kees van der Weide deelt zijn zorgen. ,,De rechtbank is niet een bus in Nairobi met ‘always room for one more’. Er komt een einde aan dat het ten koste gaat van de kwaliteit.”

Meer mensen
Hoewel er veel grote zaken op de plank liggen, blijven er ook steeds meer zaken bij komen. Volgens strafrechter De Weert moet de rechtbank daarom meer mensen tot haar beschikking krijgen. Gebeurt dat niet, dan zouden zaken volgens haar blijven liggen.

Ondermijningskamer
Om de toename van grote strafzaken op te vangen, wil de rechtbank in Breda een Ondermijningskamer inrichten, die speciaal is gericht op de georganiseerde misdaad die gebruik maakt van legale structuren. 

 1. Geen 'Vindicatiaanse' toestanden, maar heuveltje rollen bij Bossche studentenverenigingen
  PREMIUM

  Geen 'Vindicati­aan­se' toestanden, maar heuveltje rollen bij Bossche studenten­ver­e­ni­gin­gen

  DEN BOSCH - Met het nieuwe studiejaar in aantocht schieten (kennismakings)activiteiten bij de studentenverenigingen weer als paddenstoelen uit de grond. Vooral de eerstejaars komen tijdens de introductieperiode vaak zintuigen tekort. Ook de slikspieren worden dikwijls aardig op de proef gesteld. Eveneens kenmerkend is dat het er meestal gemoedelijk en 'sociaal' aan toe gaat.
 2. Winterparadijs is al rond, Joris’ Kerstboom komt terug
  PREMIUM

  Winterpara­dijs is al rond, Joris’ Kerstboom komt terug

  DEN BOSCH - Na het gerommel en de late organisatie de afgelopen jaren van het Winterparadijs op de Bossche Parade is het evenement voor dit jaar nu al rond. Ondanks een te verwachten tekort van 30.000 euro gaan dezelfde partijen als afgelopen jaar met elkaar in zee, betaalt de gemeente opnieuw 37.500 euro en gaan de Stichting PEP (Promotie Evenementen Parade) en Marijn Producties samen de ijsbaan en het horecapaviljoen exploiteren. Ook Joris’ Kerstboom keert op de Parade terug.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch