We kopen massaal kleding en gooien het massaal weg; maar deze Bossche kids weten er wel raad mee
DEN BOSCH - Oude gordijnen, een versleten broek of een kapotte knuffel slingeren vast ergens rond in huis. Want meer dan de helft van het textielafval in Nederland wordt níet gerecycled. Zonde, vinden ook deze Bossche kinderen.
Textiel kan op verschillende manier gerecycled, reused of reduced worden. Dit is dan ook de boodschap van de Textiel Race, waarin tien basisscholen uit de gemeente Den Bosch de afgelopen vier weken tegen elkaar streden.
Het doel was om zo veel mogelijk ‘afval’ in te zamelen. ,,We zijn als gemeente blij met dit initiatief. Hergebruik is de basis van een betere wereld", spreekt wethouder Jan Hoskam de kinderen toe.
De hele school heeft meegeholpen, zonder de andere kinderen was het niet gelukt
Op basisschool De Kameleon is het vrijdag een feestelijke ochtend. Want de leerlingen zijn door wethouder Hoskam gekroond tot winnaar. Zij hebben samen met 51 leerlingen 4.886 kilo textiel ingezameld en 14 reparaties uitgevoerd. De klas wint daarmee een schoolreisje naar het Textielmuseum in Tilburg. En ze hadden ook nog een cadeautje voor de wethouder: een speciaal colbert dat gemaakt is van het gerecyclede textiel. ,,De hele school heeft meegeholpen. Zonder de andere kinderen was het niet gelukt”, zegt Soufiane (11).
Jong geleerd is oud gedaan
Timmy de Vos, oprichter van de Textiel Race is blij met het enthousiasme. ,,Op alle scholen is de race geslaagd. Kinderen willen graag leren. We bereiken er veel mee om ze op deze leeftijd bewustwording en kennis bij te brengen over de herbruikbaarheid van spullen.”
De leerlingen kregen les over de textielindustrie, hoe kleding gemaakt wordt en hoe afval een tweede leven kan krijgen. ,,We zijn in de wijk langs huizen gegaan. Dan vroegen we of mensen textiel hadden en gaven ze het mee in een zak”, vertellen Lola (11) en Anouar (11).
Textiel wordt te veel en te snel weggegooid
We kopen nog steeds massaal kleding. In 2019 was het totale gewicht van het huishoudelijk textiel in omloop in Nederland 5438 kiloton, 10 procent meer dan in 2015. Dit gewicht staat gelijk aan ongeveer 900.000 olifanten. De voorraad huishoudelijk textiel is de afgelopen jaren geleidelijk verder toegenomen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek van februari dit jaar.
Als je dit immense gewicht vertaald naar het aantal kledingstukken per inwoner van Nederland, blijkt dat er bijna 50 stuks jassen, broeken, truien en shirts per persoon aanwezig zijn en ook bijna 40 stuks ondergoed.
174 kiloton textiel belandt bij restafval
In 2019 werd maar liefst 554 kiloton textiel (meer dan 90.000 olifanten) als afval weggegooid of als tweedehandsartikel geëxporteerd. In 2019 werd via de gemeenten 86 kiloton textiel (ongeveer 14.000 olifanten) gescheiden ingezameld.
Als je de kleding die je al hebt kunt blijven dragen is dat het meest duurzaam
Daarnaast werd 174 kiloton textiel via het restafval weggegooid. Van het textiel dat in het restafval terechtkwam, was 58 procent mogelijk herdraagbaar of recyclebaar. De Vos: ,,Als je de kleding die je al hebt kunt blijven dragen is dat het meest duurzaam. En als je deze toch moet weggooien doe je ze níet in de gewone prullenbak, want dan wordt het verbrand en niet hergebruikt.”
Huub van Oorschot van de Afvalstoffendienst in Den Bosch vindt al dat weggooien ook maar zonde: ,,Wij hebben afvalbakken voor het textiel geplaatst. Het textielrecyclingbedrijf Wolkat in Tilburg sorteert vervolgens het verzamelde textiel op kleur en materiaal. Zij kijken eerst wat er naar de kringloop gebracht kan worden. Wat overblijft wordt gewassen en daar wordt opnieuw nieuw garen van gemaakt.”
Grote opbrengst
In totaal is er door de leerlingen van de tien basisscholen 13.940 kilo aan textiel ingezameld. Deze grote hoeveelheid textiel wordt door Wolkat gesorteerd en gerecycled. De basisscholen hebben 125 reparaties uitgevoerd aan kledingstukken en knuffels. Deze zijn gemaakt of omgetoverd tot een nieuw item zoals een kussen, tasje of ander kledingstuk.
De leerlingen kregen bonuspunten als ze kleding repareerden. ,,Ik heb twee broeken gerepareerd waar gaten in zaten. Nu kan ik deze broeken weer aan”, vertelt Charlotte (11) trots. Soufiane (11): ,,Ik heb geleerd dat ik zuiniger met mijn kleren moet omgaan. Ik hoop dat we vaker aan dit soort acties mee kunnen doen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Honderdjarig Bosch Belang schenkt de stad een bankje: ‘We willen alle Bosschenaren een zetel geven’
DEN BOSCH - Bosch Belang heeft Den Bosch zaterdag bij de viering van haar honderdjarige jubileum een bankje geschonken. De jubilerende politieke partij had er ook al een plek voor gevonden: de Van Grobbendoncklaan. ,,Daar waar ieder jaar de carnavalsoptocht begint.” -
PREMIUM
FC Den Bosch casht met transfer van oud-speler Leo Väisänen, club deelt meteen nieuwe contracten uit
Kassa bij FC Den Bosch. De voetbalclub profiteert mee van de verkoop van de Finse international Leo Väisänen door het Zweedse IF Elfsborg aan Austin FC uit de Verenigde Staten. De financiële meevaller levert FC Den Bosch drie ton op. -
PREMIUM
Tijdelijke woningen kosten wethouder de kop; Vughtse coalitie geklapt
VUGHT - De ophef over tijdelijke woningen in Vught heeft wethouder Fons Potters de kop gekost. De gemeenteraad heeft vrijdagavond het vertrouwen in hem opgezegd. Ook coalitiegenoot VVD deelde deze mening. D66 stapte daarom uit de coalitie. -
Klaas Otto looft 25.000 euro uit voor informatie over aanslag op Bossche woning
DEN BOSCH/BERGEN OP ZOOM - Klaas Otto looft een bedrag van 25.000 euro uit voor degene die hem kan vertellen wie opdracht gaf voor de aanslag op de Bossche woning van zijn schoonmoeder. De uit Bergen op Zoom afkomstige oprichter van No Surrender zegt dat in een bericht op Instagram.
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
-
-
PREMIUM
Nieuwe aanpak moet zorgen voor betere verdeling van parkeerplaatsen: ‘Juiste parkeerder op juiste plaats’
DEN BOSCH - Parkeeroverlast in de buurt? Daar hoopt de gemeente een einde aan te maken met een nieuwe parkeermeting. Minimaal een keer per jaar wordt een onderzoek gehouden om na te gaan waar automobilisten betaald parkeren omzeilen en de auto gratis parkeren. Hoe gebeurt dat precies? -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.
In samenwerking met indebuurt Den Bosch