Volledig scherm
Twee webcam's in de toren van de Sint-Jan zijn na een blikseminslag toe aan vervanging. © ANP

Webcamera's Sint-Jan voorlopig ‘op zwart’; ‘Wachten op offerte’

DEN BOSCH - Het is nog steeds niet duidelijk wanneer de twee webcams van de Sint-Jan die eind mei door blikseminslag zijn vernield worden vervangen. ,,Een monteur heeft geconstateerd dat ze kapot zijn. We wachten nu op een offerte’’, aldus Ron van de Voort, adviseur van de Bossche Beiaardstichting.

De stichting heeft de camera’s en microfoons jaren geleden laten installeren. De ene voor een registratie van het carillon en de andere voor voor beelden van de Parade. ,,Vooral met het Bosch’ Winterparadijs zou het mooi zijn als je live kunt zien wat er aan de hand is. Maar dat lukt dus niet’’, zegt Van de Voort.

Te duur

In augustus sprak hij in de krant de hoop uit dat de schade zou meevallen omdat ‘het weleens te duur zou kunnen worden’. ,,Hopelijk valt de offerte mee’’, aldus Van de Voort nu.

Joan van den Hurk, als bouwkundig beheerder betrokken bij de Sint-Jan, zegt geen zicht te hebben op de vervanging van de camera’s en microfoons. Hij benadrukt dat de gemeente eigenaar is van de toren waarin de apparatuur is geïnstalleerd.

Door de blikseminslag in mei stonden de klokken stil en moest de brandmeldingsinstallatie worden vervangen. ,,Eigenlijk was er schade aan alles wat met elektra te maken heeft’’, aldus Van den Hurk. Maar volgens hem had de inslag dankzij de goede bliksemafleiderinstallatie in verhouding weinig gevolgen voor de kathedraal.

Extreem hoge temperaturen

De extreem hoge temperaturen afgelopen zomer hebben evenmin nadelige gevolgen voor het gebouw. Sterker nog, volgens Van den Hurk zijn er voordelen. Door de dikke muren kan de opgeslagen warmte langere tijd in het gebouw blijven hangen. Volgens Van den Hurk kunnen bezoekers daarvan profiteren als het kouder is omdat er geen verwarming is.

Het ontbreken van verwarming kan leiden beschadiging van het natuursteen waar de Sint-Jan grotendeels uit bestaat. Als de stenen in korte tijd veel water opnemen en vervolgens de vorst invalt kan schade ontstaan omdat bevriezend water uitzet. Maar Van den Hurk zegt dat het huidige onderhoud deze problemen voorkomt.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch