Volledig scherm
De Gruyter Fabriek. © Marc Bolsius

Werkplaats De Gruyter verruilt De Gruyter Fabriek voor Mengfabriek

DEN BOSCH - De Brabantse denktank Werkplaats De Gruyter, verruilt komend voorjaar De Gruyter Fabriek aan de Veemarktkade voor de Mengfabriek aan de Bossche Tramkade. ,,De opzet van Werkplaats De Gruyter komt beter tot zijn recht op de nieuwe locatie waar het wat ruwer is dan De Gruyter Fabriek’’, zegt Paulien Feimann, zakelijk leider van Werkplaats De Gruyter.

In de Mengfabriek vestigt Werkplaats De Gruyter zich met een nieuwe naam De WaardenMakers op de derde en vierde verdieping waar ruim 600 vierkante meter is gereserveerd. Met deze nieuwe huurder is het rijksmonument volledig gevuld.

Tientallen studenten 

Werkplaats De Gruyter startte begin 2016 in De Gruyter Fabriek als ‘levend laboratorium’ rond thema’s als energie, omgeving, erfgoed en kringloopeconomie. Allerlei partners werken samen aan duurzame oplossingen.

Het is de bedoeling dat op nieuwe locatie ‘vele tientallen studenten’ aan de slag gaan met experts uit het bedrijfsleven en van overheden’. Volgens Michael Bol, mede-initiatiefnemer van de Mengfabriek, is de locatie vooral vanwege het open en experimentele karakter heel geschikt voor de Werkplaats.

Verbouwing

Volgens zakelijk leider Feimann is de werkplaats na drie jaar toe aan een nieuwe fase. Met de naam De WaardenMakers moet het ‘living lab’ nog meer uitdragen waar het voor staat: waarden toevoegen aan maatschappelijke initiatieven. ,,De verhuizing naar de Mengfabriek gaat een enorme boost geven. Op onze nieuwe plek hebben we de ruimte voor doorontwikkeling, samen met huidige en nieuwe partners.”

Overeenkomstig de doelstelling wordt bij de verbouwing gestreefd naar zo min mogelijk afval en zoveel mogelijk hergebruik.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch