Volledig scherm
Hennie Korsten, thuis in Rosmalen. © Sandra Peerenboom

Wie zijn liedjes hoorde, wist wie Hennie Korsten was

ROSMALEN - Meer dan vijftig jaar zat hij in de muziek. Op het podium en in zijn eigen opnamestudio in Rosmalen was Hennie Korsten dan ook op zijn best. Afgelopen vrijdag overleed hij, Korsten werd 66 jaar. 

De dood, hij dacht er best veel over na, zei hij in 2013 nog in het Brabants Dagblad. Om hem heen vielen mensen weg,  in 1999  had hij ook al zijn vrouw Claartje af moeten geven aan kanker. Speciaal voor haar schreef Korsten het lied A wound in my heart, dat verscheen op een van zijn cd's waarvoor hij zelf ook de muziek schreef en arrangeerde. ,,Deze cd is wie ik ben, wie deze cd luistert, kent me helemaal”, zei hij over het eindresultaat. Het album kwam er overigens na aanmoediging van zijn ándere grote liefde, zangeres Lya de Haas, met wie hij bijna twintig jaar samen was. 

In al die jaren maakte Korsten vele Brabantse liedjes nog mooier, dikwijls stond hij ook met zijn echtgenote op het podium. Hij maakte muziek voor bedrijven en scholen, werkte als technicus, gitarist, arrangeur en producer. Onder anderen Ilse de Lange, Waylon en Albert West wisten zijn studio te vinden. Thuis in Rosmalen had hij met Lya ook een huistheatertje. 

Het grootste gemis in zijn leven? Dat er geen kinderen kwamen, zei hij eens. ,,Soms zit ik hier, en dan denk ik: straks als ik er niet meer ben, gaat dit allemaal weg. Dat vind ik jammer.”

Maar weg gaat nooit zijn muziek. Want zijn lijden mag dan voorbij zijn - Korsten had kanker - op meer dan tweehonderd cd’s blijft zijn gitaar of stem te horen. Voor altijd. 

In samenwerking met indebuurt Den Bosch