Wilde staking van taxichauffeurs in centrum van Den Bosch

VIDEODEN BOSCH - Zo goed als alle taxichauffeurs in het centrum van Den Bosch hebben vrijdagavond het werk neergelegd. Ze waren boos, omdat ze in hun ogen op een pietluttige manier worden behandeld door Stadstoezicht. De actie werd rond 2.30 uur beëindigd.

Het ging volgens de chauffeurs zelf om zo'n 150 collega's, die samen besloten hadden de hele nacht niet te rijden. Ze verzamelden bij en rond het station, waar sommigen toeterend rondreden. Klanten werden teleurgesteld en kregen te horen dat ze ander vervoer moesten zoeken. Ook blokkeerden de chauffeurs het plein voor het station. 

Te vroeg

Aanleiding was een incident in de Visstraat, van eerder op de vrijdagavond. Op uitgaansavonden mogen taxi's daar vanaf 23.00 uur klanten oppikken. Een chauffeur die te vroeg was, werd aangesproken door Stadstoezicht. Hij kreeg een boete en moest verplicht een extra rondje rijden. Daar reageerde hij naar eigen zeggen begripvol op. 

Dat werd anders toen die situatie zich net voor 23.00 uur herhaalde. Opnieuw wilde Stadstoezicht dat de man een rondje zou rijden, omdat hij te vroeg was. Toen net na de klok van 23.00 uur wat klanten wilden instappen, verbood de stadswacht dat. Hij wilde dat de chauffeur achteraan de rij zou aansluiten. 

Geïntimideerd

De chauffeur en zijn zelfstandige collega's die in de rij achter hem pikten dat niet. Ze voelen zich al langer geïntimideerd door Stadstoezicht, die naar hun zeggen overal bovenop zit. Dit was de druppel, die de aanleiding vormde voor een wilde staking. 

,,Ze geven hier elke week bekeuringen‘’, zegt Turgut Cihanoglo, woordvoerder van de chauffeurs. En er zijn meer problemen: ,,De gemeente laat steeds meer chauffeurs toe, maar heeft te weinig standplaatsen.‘’ Ook willen de chauffeurs verruiming van de tijden rond de Visstraat.  ,,We willen er vanaf acht uur 's avonds kunnen staan en ook op donderdagen en zondagen.” Volgens Cihanoglo kent de gemeente de wensen, maar is er de afgelopen twee jaar niets gedaan. Ze zijn ook ontevreden over de Stichting Bosch Keurmerk die de vergunningen in de stad verstrekt.   De taxichauffeurs wilden met de staking een gesprek afdwingen met de gemeente. 

Tegen 02.00 uur reden de chauffeurs al toeterend naar de Parade waar de actie werd voortgezet. Niet veel later kwam wethouder Huib van Olden, die om de hoek in de Peperstraat woont, poolshoogte nemen. ,,Ik kom net thuis en hoorde de claxons. Op sociale media heb ik  iets van de wilde actie meegekregen.” Het was er Van Olden alles aan gelegen om te voorkomen dat de actie tot vijf uur 's nachts zou duren. Hij ging daarom in gesprek met de chauffeurs en luisterde naar hun grieven en wensen. Uiteindelijk werd de staking rond 2.30 uur beëindigd.

Volledig scherm
Turgut Cihanoglo, woordvoerder van de taxichauffeurs. © Paul Roovers
Volledig scherm
De taxichauffeurs verzamelen op station Den Bosch. © Bart Meesters
  1. Burgemeesterslek: ‘Warrig politiek steekspel’ en ‘zaak die volledig is ontploft’
    PREMIUM

    Burgemees­ter­slek: ‘Warrig politiek steekspel’ en ‘zaak die volledig is ontploft’

    DEN BOSCH - Is het Bossche burgemeesterslek boven water? Voor het Openbaar Ministerie (OM) wel. Daarom hoorden ex-wethouder Jos van Son en gemeenteraadslid Sjef van Creij maandag tijdens een rechtszaak elk een boete van duizend euro tegen zich eisen. Rob van Huijgevoort, advocaat van Van Creij, sprak over ‘een warrig politiek steekspel’. Esther Vroegh, advocaat van Van Son, had het over een zaak die ‘volledig is ontploft’.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch