Windmolen(s) in Vught? Gement/Margriet én A2 bij Wilhelminapark in beeld
VUGHT/HELVOIRT - Er komen géén grote zonnevelden in het buitengebied van Vught maar wel één of twee windmolens. Als locaties zijn het gebied tussen de Margriet en de Gement én de A2 bij het Wilhelminapark in beeld. Daarnaast zet Vught volop in op ‘zon op dak’.
Ruim honderd voetbalvelden vol zonnepanelen, vier windmolens óf een combinatie hiervan? Voor die keuze stond de gemeente Vught, volgens wethouder Toine van Ven. In de zogenaamde Regionale Energiestrategie (RES) is namelijk met omliggende gemeenten afgesproken dat Vught tot 2030 0,05 Terawattuur (TWh) aan energie moet opwekken. Van de Ven: ,,We hebben gekozen voor een combinatie.”
Afhankelijk van (dak)eigenaren
Naast energiebesparing wil de gemeente de komende jaren volop inzetten op ‘zon op dak’ en de bouw van één of twee windmolens. ,,We willen 60 procent van alle grote daken in Vught, denk aan bedrijven en boerderijen, vol leggen met zonnepanelen maar daarvoor zijn we wel afhankelijk van de eigenaren. Daarnaast willen we zonnepanelen op bijzondere objecten zoals geluidswallen en bijvoorbeeld een carportconstructie boven parkeerplaatsen.”
Het is telkens een afweging tussen ruimtegebruik en biodiversiteit, windenergie vraagt minder ruimte dan zonnevelden
Voor de één of misschien twee windmolens zijn volgens de wethouder de Gement, nabij het Drongelens Kanaal en het Wilhelminapark nabij de Essche Stroom in beeld. ,,Hiervoor werken we samen met buurgemeenten Boxtel en Heusden. We willen de windmolens clusteren. Een ‘rijtje’ is minder ingrijpend voor het landschap dan drie solitaire windmolens.”
Vught kiest volgens de wethouder bewust niet voor zonneweides. ,,Omdat er ruimte moet zijn om extra bomen te planten, voor woningen en voor waterberging. Er wordt al zoveel van de buitenruimte gevraagd. Het is telkens een afweging tussen dit ruimtegebruik en biodiversiteit. Windenergie vraagt minder ruimte dan zonnevelden.”
Weerstand
Dat niet iedereen zit te wachten op een windmolen middenin de natuur snapt Van de Ven maar bang voor weerstand is hij niet. ,,We willen als Vught bijdragen aan de landelijke en regionale doelen dus er zal iets moeten gebeuren.”
We willen dat de opgewekte energie zoveel als mogelijk lokaal eigendom wordt, dat we samen de lusten en de lasten hebben en dat niet alle winsten naar Azië gaan
Volgens de gemeente Vught zijn zonnepanelen tot wel drie keer duurder dan windmolens, als je dezelfde hoeveelheid energie wil opwekken. Een combinatie van beide is volgens de wethouder het meest ideaal omdat de energieopbrengst van wind constanter is en bij windmolens geen sprake is van piekbelasting zoals bij zonne-energie het geval is. ,,En we willen dat de opgewekte energie zoveel als mogelijk lokaal eigendom wordt. Dat we samen de lusten en de lasten hebben en dat niet alle winsten naar Azië gaan.”
Bewonersavond
Maandag 1 november vindt er in Theaterwerkplaats Novalis van 19.30 uur tot 21.00 uur weer een bewonersavond plaats over de plannen met zon en wind in Vught en donderdag 18 november buigt de politiek er zich over. Beide bijeenkomst zijn ook live te volgen op het YouTube-kanaal van de gemeente Vught.
Met bijna 1500 zonnepanelen op het dak is Gubbels in Helvoirt klaar voor de toekomst
Voor ‘zon op dak’ is de gemeente voor een groot gedeelte afhankelijk van particulieren. Een voorbeeld hiervan is Gubbels in Helvoirt. Het aannemers-, transport- en handelsbedrijf heeft inmiddels bijna 1500 zonnepanelen op circa 3200 vierkante meter dak liggen. ,,We wekken in topdagen ongeveer 560 kilowattuur per uur op”, schetst Walter Gubbels.
Het ‘zonnepark’ is volgens hem een investering in de nabije toekomst. Op dit moment gebruikt Gubbels op piekmomenten 25 tot 30 procent van de opgewekte energie. ,,We hebben geïnvesteerd met het oog op onze geplande uitbreiding. We willen een elektrische puinbreker en een volledig elektrische betoncentrale, die nu op ons andere terrein staat, hier op zonnestroom laten draaien.”
Minder fossiele energie
Het bedrijf zit aan de Nieuwkuijkseweg. ,,Wat betreft het gasnet zitten we wat ongelukkig”, aldus Gubbels. ,,Op echt koude dagen viel in het verleden de gasdruk volledig weg zodat de verwarming stil viel. Nu hebben we de zonnepanelen met daarnaast aardwarmte en een 150 kW snipperhout gestookte ketel die ons bedrijf verwarmt.”
Minder fossiele energie gebruiken, het milieu ontlasten en bezuinigen zijn de belangrijkste voor Gubbels om te kiezen voor ‘zon op dak’. ,,We willen als bedrijf zoveel als mogelijk elektrisch werken. Op personeelskosten na is is brandstof (zo’n 1,2 miljoen liter/jaar) onze grootste kostenpost binnen de bedrijfsvoering”, verklaart hij. ,,Een aantal machines hebben een hybride aandrijving en kunnen, als er stroom aanwezig is, deze geheel elektrisch draaien.”
Nieuwe aansluiting
Voor de in totaal 1500 zonnepanelen moest een geheel nieuwe elektriciteitsaansluiting worden aangelegd ter grootte van 1000 kVA. ,,Dat vergde alleen al een grote investering van zo’n 1,5 ton. We verwachten de investering in tien jaar tijd terug te verdienen. Door meer opgewekte stroom zelf te gebruiken, kan dit aanzienlijk worden verkort, zeker als de energieprijzen blijven stijgen. Daarom zijn we naarstig op zoek naar opslagcapaciteit zodat we de energie kunnen gebruiken wanneer we hem nodig hebben.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM2
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Gratis voor abonnees
Lees de krant online
-
PREMIUM
BrabantWonen over sloopplannen Citadelhof: ‘Niemand komt op straat te staan’
DEN BOSCH - BrabantWonen staat ‘in principe positief’ tegenover plannen voor een nieuw Design Museum én 185 appartementen op het gebied van het Citadelhof, maar stelt wel als voorwaarde dat Den Bosch ‘zorgvuldig omgaat met de belangen van onze bewoners’. -
PREMIUMANALYSE
Val van een wethouder én coalitie in Vught; eigen schuld of speelt er meer?
VUGHT – Vertrekkende raadsleden, een weggestuurde wethouder en een geklapte coalitie. Vught is in een bestuurscrisis beland. Door een falende wethouder of speelt er meer? -
PREMIUM
Camera’s langs amateurvoetbalveld: trainers en spelers genieten, maar het is niet alleen hosanna
DEN BOSCH - Camera's rukken snel op langs amateursportvelden. Handig voor de trainer om zijn spelers beter te maken en wedstrijden te winnen. Maar, het is niet goedkoop. Andere vragen: scheelt het geen kantine-omzet? En hoe zit het met privacy?
-
PREMIUM
Met zware Sherman-tanks over Dungense Brug, mag dat volgend jaar?
SINT-MICHIELSGESTEL - Ze zijn er heel erg op tijd bij. Want pas op 20 oktober 2024 is er een grote optocht van oude oorlogsvoertuigen van Gemonde naar Middelrode, tijdens de herdenking van tachtig jaar bevrijding. Maar nu al wordt Den Bosch om toestemming gevraagd om de Dungense Brug te mogen gebruiken op de route voor het hoogbejaarde oorlogsmaterieel. -
-
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?
In samenwerking met indebuurt Den Bosch