De buurt De Lanen in de Groote Wielen in Rosmalen krijgt een windwatermolen met een tiphoogte van negen meter.
Volledig scherm
De buurt De Lanen in de Groote Wielen in Rosmalen krijgt een windwatermolen met een tiphoogte van negen meter. © Gemeente Den Bosch

Windwatermolen voor natte delen in De Lanen in Rosmalen

DEN BOSCH -  De gemeente Den Bosch wil volgend jaar een windwatermolen plaatsen bij de brug naar de buurt De Lanen in de Groote Wielen in Rosmalen. De molen met een tiphoogte van ongeveer negen meter pompt het water uit de Groote Wielenplas om de singels in de Lanen te voeden en door te laten stromen.  Dat gebeurt via een ondergrondse buis tussen de waterplas en de Lunersingel. 

De windwatermolen maakt onderdeel uit van het Waterpark: de parkachtige zone aan het water. Met de molen, aangedreven door wind, op een herkenbare plaats wil de gemeente wil de aandacht vestigen op duurzaamheid. De Groote Wielen kent voor de vele singels, beekjes, kanaaltjes en de grote waterplas eigen waterbeheer via de watermachine: een gesloten watersysteem waarbij regenwater en vervuild rioolwater gescheiden worden afgevoerd. Via een ingenieus systeem wordt het regenwater zoveel mogelijk vastgehouden in het gebied waar het is gevallen. 

Drie bezwaren

Het is de bedoeling dat de molen in de eerste helft van 2020 geplaatst wordt. Bij de gemeente zijn tot nu toe drie bezwaren tegen het plaatsen van de molen binnengekomen. Vanwege privacy mag de gemeente niet zeggen wie de bezwaarmakers zijn en waarom zij de bouw van de molen aanvechten. 

In samenwerking met indebuurt Den Bosch