Volledig scherm
Portret van Madeleine van Toorenburg Tweede Kamerlid voor het CDA. ANP LEX VAN LIESHOUT © ANP

Wordt Madeleine van Toorenburg uit Rosmalen de tussenpaus bij het CDA?

ROSMALEN - Wie wordt de tussenpaus bij het CDA? Die vraag wordt dinsdag beantwoord als de christendemocratische fractie in de Tweede Kamer een nieuwe voorzitter kiest. Dat is nodig omdat Sybrand Buma burgemeester van Leeuwarden wordt. Hij is sinds 2010 fractievoorzitter.

Namen die de ronde doen zijn die van Kamerleden Madeleine van Toorenburg uit Rosmalen, Pieter Heerma, Harry van der Molen en Hanke Bruins Slot. Ook worden staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) en Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) genoemd. Die laatste zei vrijdag liever op zijn ministerie te blijven.

Pas in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen, die uiterlijk in 2021 zullen plaatsvinden, zal het CDA een nieuwe partijleider en lijsttrekker kiezen. De twee belangrijkste namen die voor deze post circuleren zijn Hugo de Jonge, vicepremier en minister van Volksgezondheid, en Wopke Hoekstra, die de baas is op Financiën.

Ook Mona Keijzer lijkt zich warm te lopen. In het radioprogramma Spraakmakers zei ze in maart “absoluut” bereid te zijn Buma op te volgen. “Er staan ook een paar kroonprinsessen te trappelen.” Bij de vorige interne verkiezingen voor het lijsttrekkerschap in 2012 verloor ze de race van Buma.

  1. Zayaz gaat klachten van Boschveld-bewoners serieus nemen: ‘Twee ruggenwervels gebroken na val over drempel van 14 cm’

    Zayaz gaat klachten van Bosch­veld-bewoners serieus nemen: ‘Twee ruggenwer­vels gebroken na val over drempel van 14 cm’

    DEN BOSCH - De grootscheepse renovatie in Boschveld, die na een maandenlang uitstel in het laatste kwartaal van 2018 plaatsvond, is niet vlekkeloos verlopen. Veel bewoners zijn nog altijd ontevreden over het resultaat en eisen een vergoeding voor de ontstane schade. Om aandacht te vragen voor de situatie was er dinsdagmiddag een door de lokale SP ondersteund 'verrassingsbezoek' aan het kantoor van woningcorporatie Zayaz gearrangeerd.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch