Volledig scherm
Deze week is er een knuffel voor alle bezoekers, medewerkers en bewoners van Van Neynsel. © Marc Bolsius

‘Zet me waar ik ’t hardst nodig ben’

DEN BOSCH - Zorginstellingen zetten de deuren open om mensen enthousiast te krijgen voor het werken in de zorg. Maar niet alléén dat.

Met een knuffelbeer benadrukt zorgorganisatie Van Neynsel deze week haar waardering voor mensen die al in de zorg werken.  Natuurlijk, nieuwe mensen zijn meer dan welkom, maar wie al jaren zijn best doet mag ook best even worden geknuffeld

Week van Zorg en Welzijn

De Week van Zorg en Welzijn is bedoeld om mensen een kijkje te gunnen achter de deur van de vele instellingen. Meer dan vroeger is nu de hoop dat mensen zich daarna aangetrokken voelen om in de zorg te gaan werken of een opleiding te volgen.  Er zijn nu al veel handen te kort aan de bedden en knoppen. Dat wordt door de vergrijzing de komende  decennia nog problematischer. Daarvan is iedereen intussen wel overtuigd. Zorgminister Hugo de Jonge ook. Hij twitterde gisterochtend nog wat in de hoop veel mensen enthousiast te maken voor deze week.

Quote

Ik zou er best nog zo 400 kunnen gebruiken

Kitty de Groot, Van Neynsel

Bij Van Neynsel gaat het dit jaar om meer dan alleen maar het motiveren van potentiële zij- en herinstromers voor een baan of opleiding, zegt Kitty de Groot. Zij is een van de vrijwilligerscoördinatoren bij Van Neynsel. Met de open dagen hoopt Kitty de Groot her en der ook een paar nieuwe vrijwilligers enthousiast te krijgen. Deze middag is de ‘oogst’  een stuk of drie potentiële ondersteuners. Vrijwilligers zijn minstens ook het cement van de ouderenzorg. In alle huizen van Van Neynsel werken er rond 450.  ,,Ik zou er best nog zo 400 kunnen gebruiken”, zegt Kitty. ,,Des te meer extra aandacht voor de bewoners.”

,,Wat vrijwilligers zelf graag willen doen is voor ons het uitgangspunt. Sommige vrijwilligers weten zelf al heel goed wat ze willen. Anderen zeggen: ‘Zet me maar neer waar ik het hardst nodig ben’.” 

Bewogen jaren

Juist omdat de zorg zo in beweging is en Van Neynsel bewogen jaren achter de rug heeft, wordt de week nu juist ook aangegrepen om de mensen die dagelijks al in de ouderenzorg in de weer zijn,  te bedanken. Daarvoor loopt in de vijf locaties een heuse knuffelbeer rond die iedereen in huis een welgemeende hug geeft. Knuffels zijn er uiteraard ook voor bewoners. 

Een uurtje knuffelen in zo’n berenpak is hard werken. Maar dat zijn ze uiteraard wel gewend in de ouderenzorg. 

 1. Debat Brabants Dagblad over ambities en lef in de stad

  Debat Brabants Dagblad over ambities en lef in de stad

  DEN BOSCH - ‘Geen visie, geen lef en geen dynamiek’, zo luidde de kop boven een artikel medio januari in het Brabants Dagblad. Een opiniestuk met als kern dat de vaart uit het aangeharkte Den Bosch is en het de stad aan doortastendheid ontbreekt. De stad heeft nieuwe idealen en ambities nodig, wat zijn die dan en hoe moeten die gerealiseerd worden? Daar houdt het Brabants Dagblad op woensdag 27 maart (vanaf 20.00) uur in de Verkadefabriek een debat over.
 2. Brutale ontsnapte crimineel uit Rosmalen daagt OM uit en wil zaak schietpartij heropenen
  Video

  Brutale ontsnapte crimineel uit Rosmalen daagt OM uit en wil zaak schietpar­tij heropenen

  ROSMALEN - De voortvluchtige crimineel Shahin Gheiybe (35) voert de strijd tegen de Nederlandse autoriteiten verder op. De voor poging tot moord veroordeelde Rosmalenaar laat vanuit Iran weten dat hij samen met zijn familie een advocaat in de arm gaat nemen met als einddoel de zaak te heropenen. ,,Ik wil mijn onschuld bewijzen”, meldt Gheiybe vanuit zijn geheime verblijfadres aan het Brabants Dagblad.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch