Volledig scherm
Deze week is er een knuffel voor alle bezoekers, medewerkers en bewoners van Van Neynsel. © Marc Bolsius

‘Zet me waar ik ’t hardst nodig ben’

DEN BOSCH - Zorginstellingen zetten de deuren open om mensen enthousiast te krijgen voor het werken in de zorg. Maar niet alléén dat.

Met een knuffelbeer benadrukt zorgorganisatie Van Neynsel deze week haar waardering voor mensen die al in de zorg werken.  Natuurlijk, nieuwe mensen zijn meer dan welkom, maar wie al jaren zijn best doet mag ook best even worden geknuffeld

Week van Zorg en Welzijn

De Week van Zorg en Welzijn is bedoeld om mensen een kijkje te gunnen achter de deur van de vele instellingen. Meer dan vroeger is nu de hoop dat mensen zich daarna aangetrokken voelen om in de zorg te gaan werken of een opleiding te volgen.  Er zijn nu al veel handen te kort aan de bedden en knoppen. Dat wordt door de vergrijzing de komende  decennia nog problematischer. Daarvan is iedereen intussen wel overtuigd. Zorgminister Hugo de Jonge ook. Hij twitterde gisterochtend nog wat in de hoop veel mensen enthousiast te maken voor deze week.

Quote

Ik zou er best nog zo 400 kunnen gebruiken

Kitty de Groot, Van Neynsel

Bij Van Neynsel gaat het dit jaar om meer dan alleen maar het motiveren van potentiële zij- en herinstromers voor een baan of opleiding, zegt Kitty de Groot. Zij is een van de vrijwilligerscoördinatoren bij Van Neynsel. Met de open dagen hoopt Kitty de Groot her en der ook een paar nieuwe vrijwilligers enthousiast te krijgen. Deze middag is de ‘oogst’  een stuk of drie potentiële ondersteuners. Vrijwilligers zijn minstens ook het cement van de ouderenzorg. In alle huizen van Van Neynsel werken er rond 450.  ,,Ik zou er best nog zo 400 kunnen gebruiken”, zegt Kitty. ,,Des te meer extra aandacht voor de bewoners.”

,,Wat vrijwilligers zelf graag willen doen is voor ons het uitgangspunt. Sommige vrijwilligers weten zelf al heel goed wat ze willen. Anderen zeggen: ‘Zet me maar neer waar ik het hardst nodig ben’.” 

Bewogen jaren

Juist omdat de zorg zo in beweging is en Van Neynsel bewogen jaren achter de rug heeft, wordt de week nu juist ook aangegrepen om de mensen die dagelijks al in de ouderenzorg in de weer zijn,  te bedanken. Daarvoor loopt in de vijf locaties een heuse knuffelbeer rond die iedereen in huis een welgemeende hug geeft. Knuffels zijn er uiteraard ook voor bewoners. 

Een uurtje knuffelen in zo’n berenpak is hard werken. Maar dat zijn ze uiteraard wel gewend in de ouderenzorg. 

 1. Boxtel heeft de eerste Duncan-baby: ‘Vanochtend twijfelden we niet langer’

  Boxtel heeft de eerste Duncan-ba­by: ‘Vanochtend twijfelden we niet langer’

  DEN BOSCH/BOXTEL - Als de vliezen breken tijdens de eerste halve finale en je eerste kindje vervolgens geboren wordt op de dag van de finale van het Eurovisie Songfestival, kan het bijna niet anders dan dat de naam Duncan blijft hangen. Kersverse ouders Janske en Martijn van Dinther uit Boxtel besloten dan ook snel na de winst van Duncan Laurence, om hun pasgeborene om te dopen tot Hank Duncan Lucas van Dinther. ,,Maar we zijn geen mega-songfestival fans hoor!”
 2. Fraaie rituelen sieren ceremonie Ridderorde in Den Bosch
  PREMIUM

  Fraaie rituelen sieren ceremonie Ridderorde in Den Bosch

  DEN BOSCH - De (internationale) Ridderorde van het Heilig Graf van Jerusalem stamt uit de tijd van de kruistochten, maar leeft anno 2019 nog altijd voort. Zo nu en dan ontvangen nieuwe leden -de zogeheten novieten- de Investituur. Iets wat telkens gepaard gaat met groot ceremonieel vertoon. Zaterdag in de Sint-Jan, in het bijzijn van enkele gedistingeerde buitenlandse gasten, een tiental bisschoppen én kardinaal Simonis, zeg maar de hoogste ‘baas’ van de Nederlandse rooms-katholieke kerk.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch