Zionsburg in 1941
Volledig scherm
Zionsburg in 1941

Zionsburg Vught wordt in oude stijl herbouwd, verwaarloosde landgoederen worden aangepakt

Zionsburg in Vught, de statige villa van mr Ewald Marggraff dat in 2003 afbrandde en waarbij de eigenaar het leven liet, wordt in oude stijl herbouwd. Ook het landgoed wordt opnieuw aangelegd en ingericht zoals het er rond 1900 bij lag. Daartoe heeft het bestuur van Marggraff Stichting besloten. Daarmee verdwijnt (vooralsnog) een eerder plan voor nieuwbouw in het park naar de prullenbak. De stichting laat ook (groot) onderhoud uitvoeren aan de vele hectares landerijen en bossen die Marggraff naliet. De grootgrondbezitter bepaalde in zijn testament dat zijn bezittingen tenminste 200 jaar in stand moeten worden gehouden.

Mr Ewald Marggraff op zijn landgoed in Vught.
Volledig scherm
Mr Ewald Marggraff op zijn landgoed in Vught. © Jan Verhoeff

Dat heeft het nieuw gevormde bestuur van de Marggraff Stichting woensdag bekend gemaakt. Het bestuur, met daarin onder anderen een nicht en zus van Ewald Marggraff en directeur Charles de Mooij van het Noordbrabants Museum, hebben inmiddels de opdracht gegeven voor het werk. En verwacht dat de eerste steen voor de herbouw van Zionsburg in hert voorjaar van 2019 gelegd kan worden. Het voorbereidende werk begint volgens de stichting binnen enkele weken. Het is nog onduidelijk wat de bestemming van het toekomstige rijksmonument (inclusief park) gaat worden, maar gedacht wordt bijvoorbeeld aan een vakantieverblijf voor ernstig zieke kinderen en hun familieleden.

Het landgoed aan de Taalstraat kwam in 1881 in familiebezit , de villa werd in neo-renaissancestijl gebouwd en het park aangepast in Engelse landschapsstijl. Ewald Marggraff liet als enige eigenaar in de laatste decennia van de 20ste eeuw het landgoed en de villa zwaar verwaarlozen. Sinds de brand staan alleen de gestutte buitenmuren nog overeind. Het monumentale koetshuis is enkele jaren geleden al gerestaureerd.

7 december 2003
Volledig scherm
7 december 2003 © Joep Lennarts

Voor het bosbeheer van de landgoederen van Marggraff is inmiddels een plan gemaakt voor onderhoud en het opruimen van bomen en takken, het ruimen van paden en lanen en het snoeien van bosranden langs wegen die voor gevaarlijke situaties zorgen. Daar wordt volgens de stichting al snel mee begonnen. Vanwege de veiligheid zijn onder meer het Kapellebos en Elzenburg vanwege de werkzaamheden dicht voor wandelaars. De stichting erkent dat het bosbeheer door wijlen Marggraff weliswaar tot bijzondere natuurvorming heeft geleid, maar ook tot verwaarlozing en mogelijk onveilige situaties voor wandelaars en passanten.

Burgemeester Roderick van de Mortel reageerde woensdag aan het begin van de avond in een tweet meteen enthousiast: ‘Zojuist heeft Marggraffstichting bekend gemaakt, dat herbouw/restauratie Zionsburg nu snel start en dat park wordt opgeknapt. Dit alles zonder extra bebouwing! Wat een aanwinst voor Vught! Voorjaar eerste steen legging. Vught kan niet wachten.’

Het koetshuis van Zionsburg in Vught werd al eerder hersteld.
Volledig scherm
Het koetshuis van Zionsburg in Vught werd al eerder hersteld. © roy lazet
  1. Woontorens van zeventig meter hoog rond waterplein met nieuwe lage Diezebrug in Bossche Stadsdelta
    PREMIUM
    UPDATE

    Woontorens van zeventig meter hoog rond waterplein met nieuwe lage Diezebrug in Bossche Stadsdelta

    DEN BOSCH - Nu een nietszeggend stukje Dieze in een redelijk troosteloze omgeving. Daar gaat verandering in komen. Een waterplein met een nieuwe lage Diezebrug moet de blikvanger van de Stadsdelta aan de Dieze in Den Bosch worden. Met daaromheen op de Kop van het Zand en Orthenpoort-Zuid torenflats van zeventig meter hoog en in totaal 1300 woningen. De Tramkade blijft voor een deel de speeltuin voor creatievelingen.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch