Zo gaan de renners van de Vuelta door Den Bosch rijden

VIDEODEN BOSCH - Zowel de Markt als de Parade worden volgend jaar augustus aangedaan bij de start van de tweede etappe van de Vuelta in Den Bosch. Het is de gemeente en projectorganisatie La Vuelta Holanda gelukt een kilometerslange lus door de binnenstad uit te zetten, plus een rondje door het Paleiskwartier.

De route werd dinsdagmiddag op ludieke wijze bekend gemaakt. Een lange stoet van een kleine 100 fietsers legde hetzelfde parcours af als dat de renners van de Vuelta op zaterdag 15 augustus rijden. 

De route van de Vuelta 2020 door Den Bosch. De tweede etappe start hier op zaterdag 15 augustus en voert over een afstand van 183 kilometer uiteindelijk naar Utrecht.
Volledig scherm
De route van de Vuelta 2020 door Den Bosch. De tweede etappe start hier op zaterdag 15 augustus en voert over een afstand van 183 kilometer uiteindelijk naar Utrecht. © La Vuelta Holanda

Laura de Vaan 

Onder hen stadsbestuur, de Bossche handbikester Laura de Vaan, de ambtelijke fietsploeg van de gemeente Den Bosch, klas 1a van het Helicon VMBO Den Bosch, Stichting Fietsmaatjes, Stichting Wielerpromotie Brabant/Team Invicta, BrabantSport en Team Vrouwenwielrennen Den Bosch. 

Renners laten zichzelf aan het publiek zien

De eerste 7,5 kilometer van de tweede etappe, tot aan de Brabanthallen is geneutraliseerd. Dat wil zeggen dat er nog niet hard gereden wordt en de renners zich aan het publiek laten zien. Vanaf de startplaats bij de Citadel gaat het via onder meer de Kruisstraat en Postelstraat naar de Vughterstraat. 

De laatste etappe van de Vuelta 2019 in het Spaanse Fuenlabrada. In 2020 start de Vuelta in Utrecht, Den Bosch en Breda. Toeschouwers.
Volledig scherm
De laatste etappe van de Vuelta 2019 in het Spaanse Fuenlabrada. In 2020 start de Vuelta in Utrecht, Den Bosch en Breda. Toeschouwers. © Annemiek Steenbekkers/BD

Parade

Daarna rijdt het peloton over de Markt en slaat rechtsaf de Kerkstraat in om naar de Parade te rijden. Via een lusje loopt de route richting Wilhelminaplein en weer de Vughterstraat naar de Stationstunnel waarna er een rondje door het Paleiskwartier volgt.  Eenmaal bij de Brabanthallen wordt de koers vrijgegeven en kan de wedstrijd beginnen.

Laatste etappe Vuelta 2019 Fuenlabrada. In 2020 start de Vuelta in Utrecht, Den Bosch en Breda. Rode truidrager Primož Roglič bij de bus van Jumbo Visma.
Volledig scherm
Laatste etappe Vuelta 2019 Fuenlabrada. In 2020 start de Vuelta in Utrecht, Den Bosch en Breda. Rode truidrager Primož Roglič bij de bus van Jumbo Visma. © Annemiek Steenbekkers/BD

Utrecht en Breda

Later op de middag maakt ook de gemeente Utrecht de routes bekend. De Vuelta 2020 start op vrijdag 14 augustus met een 23 kilometer lange ploegentijdrit door de Domstad. Na Den Bosch-Utrecht op 15 augustus volgt op zondag 16 augustus de etappe Breda-Breda. Die stad maakte de route vrijdag al bekend. Tijdens het geneutraliseerde gedeelte loopt het peloton door de Grote Kerk.

Geneutraliseerde route door Den Bosch op straatniveau: 

Citadellaan, Zuid-Willemsvaart, Handelskade, Jan Heinsstraat, Orthenstraat, De Gruyterpassage, Smalle Haven, Visstraat, Kruisstraat, Postelstraat, Vughterstraat, Schapenmarkt, De Markt, Kerkstraat, Parade, Peperstraat, Verwersstraat, Achter het Stadhuis, Achter het Wild Varken, Wolvenhoek, Anne Frankplein, Prins Bernhardstraat, Sint Jorisstraat, Spinhuiswal, Parklaan, Sonneveld, Vughterstraat, Berewoutstraat, Sint Janssingel, Wilhelminabrug (Stationsweg), Koninginnenlaan, Stationstunnel, Christiaan Huijgensweg, Onderwijsboulevard, Hugo de Grootlaan, Magistratenlaan, Parallelweg, Oude Engelenseweg.  

Officiële start Brabanthallen: 

Oude Vlijmenseweg, Rietveldenweg richting Vlijmen, Haarsteeg, Herpt, Heusden, gemeente Altena, Zaltbommel en Maasdriel naar Utrecht.

De tweede etappe van de Vuelta vertrekt op 15 augustus 2020 vanuit Den Bosch.
Volledig scherm
De tweede etappe van de Vuelta vertrekt op 15 augustus 2020 vanuit Den Bosch. © Annemiek Steenbekkers/BD
De Vuelta-winnaar van dit jaar, Primož Roglič, met zijn ploegmaten van Jumbo-Visma. Wie weet komt hij in Den Bosch zijn titel verdedigen ...
Volledig scherm
De Vuelta-winnaar van dit jaar, Primož Roglič, met zijn ploegmaten van Jumbo-Visma. Wie weet komt hij in Den Bosch zijn titel verdedigen ... © EPA

In samenwerking met indebuurt Den Bosch