Volledig scherm
Onze Zoete Lieve Vrouw met draagstoel op de meimaand sokkel. © marc bolsius

Zoete Lieve Vrouw na 165 jaar weg uit Bossche Sint-Jan

DEN BOSCH - Na 165 jaar in de Sint-Jan te hebben gestaan gaat het beeld van de Zoete Lieve Vrouw op 22 maart voor het eerst weg uit de kathedraal. Dat is nodig voor nader onderzoek en herstel van beschadigingen. 

Het Brabants Dagblad meldde in april vorig jaar al dat een grondige restauratie is vereist. Monique van Dongen-Kok, proost van de Broederschap van de Zoete Lieve Vrouw van Den Bosch, zei destijds dat het belangrijk is om beter zicht te krijgen op de staat en draagkracht van het beeld. Een 3D-opname moet daarover duidelijkheid bieden. Het zou zelfs kunnen dat het op termijn beter is de beproefde Maria te vervangen door een replica en het originele beeld te bewaren in een veilige ruimte met een beeldvriendelijker klimaat.

De oude schutsmantel van de Zoete Vrouwe is haar al vooruit gereisd naar het  Catharijneconvent in Utrecht waar zij vorig jaar te zien was tijdens een tentoonstelling. 

Achterafplekjes

Rond de Zoete Moeder ontwikkelde zich een levendige volksdevotie en vele wonderen werden aan haar toegeschreven. Toch vonden de Bosschenaren het beeld in het begin verre van mooi. Het verhuisde steeds naar achterafplekjes en het werd bespot en met verf besmeurd. Sinds 1380 begon de Bossche maagd haar zegetocht. Ze werd steeds mooier gekleed en behangen met juwelen. In 1629, nadat Frederik Hendrik zich meester maakte van Den Bosch en kort voor de verschijning van het boek, werd het beeld de stad uit gesmokkeld en volgden twee eeuwen ballingschap in Brussel. Pas in 1835 keerde de Zoete Moeder terug naar de Sint-Jan. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Bosch