Volledig scherm
Nederland, Nuland, het omstreden kunstwerk op de markt. © copyright Marc Bolsius

Zolang het Puthuis overeind staat, moet Nuland het met zijn lelijke kunstwerk doen

ColumnDo 11 apr. Er staat zo'n lelijk kunstwerk in Nuland, dat het hele dorp in rep en roer is. Dat beweert althans het Rosmalens Belang. Zelf denk ik dat het overgrote deel van de Nulanders redelijk nuchter is en zijn schouders hierover ophaalt. Maar mijn voelsprieten zitten misschien niet zo diep in de Nulandse samenleving als die van het Rosmalens Belang. Er zou dus paniek kunnen zijn in het dorp.

Er moet in elk geval iets gebeuren aan dat lelijke blauw-gele beeld, en dus stelde de partij een reeks vragen. Eén daarvan luidt: ‘Bent u met ons van mening dat we moeten voorkomen dat het kunstwerk eerdaags door de bewoners zelf verwijderd gaat worden?’ Het klinkt een beetje als een verkapte oproep, gericht aan de Nulanders. Een mooi staaltje subtiele opruiing.

Kunst verwijderen omdat het lelijk is, het is nogal wat. Kunst moet juist over gesproken worden, vindt kunstenaar Nick Ervinck van het Nulandse werk zelf ook. ,,Het is logisch dat niet iedereen dat mooi vindt. Kunst die geen reacties oproept, waar niemand iets over zegt, dat is geen kunst.”

Aantoonbaar draagvlak?

Volledig scherm
© Sandra Peerenboom

En het is ook niet zo dat het Rosmalens Belang zich altijd laat leiden door wat inwoners mooi vinden, of dat waar aantoonbaar draagvlak voor is. Dan had er vandaag de dag namelijk geen Puthuis gestaan op de Markt. De partij vindt het schijnbaar erg als Nuland wat lelijker wordt, tegen de wil van Nulanders in, maar dat Den Bosch met lelijkheid opgescheept wordt tegen de Bossche wil in, is wel een stem vóór waard.

Zolang dat Puthuis niet door Bosschenaren zelf verwijderd wordt, kan het antwoord van het stadsbestuur dan ook enkel als volgt luiden: ,,Ja, wij vinden ook dat we moeten voorkomen dat dit kunstwerk eerdaags door Nulanders zelf verwijderd wordt. Ter bescherming van dit werk zetten we daarom desnoods het leger in.”

In samenwerking met indebuurt Den Bosch