Volledig scherm
Nieuwbouw in het Gasthuiskwartier, het voormalig GZG-terrein in de binnenstad van Den Bosch. © Olaf Smit

Zorgen over goedkope woningen in peperdure woonwijk Bosch Gasthuiskwartier

DEN BOSCH - Wethouder Roy Geers van Ruimtelijke Ordening in Den Bosch wordt niet zomaar op zijn blauwe ogen en ondanks toezeggingen van zijn kant geloofd als het gaat om de bouw van sociale huur- of koopwoningen in het Gasthuiskwartier.  

Nu de bouw van de volgende 67 dure woningen op het terrein van het voormalige Groot Ziekengasthuis op de planning staan, wil een aantal partijen harde afspraken tussen gemeente en projectontwikkelaar VOF Gasthuiskwartier maken. 

Afspraak is 20 procent sociale huur of koop

Op het terrein aan de rand van de Bossche binnenstad worden nu al huizen gebouwd met een koopprijs van 1,5 miljoen euro. Afspraak is dat aan de eis van de gemeente wordt voldaan en dus ook bij dit project in totaal 20 procent aan sociale huur of koop gebouwd wordt.

Volledig scherm
Wethouder Roy Geers © Marc Bolsius

Dat die nog steeds niet op de planning staan, baart een groot aantal partijen zorgen. Veel ruimte is er ook niet  meer voor, alleen het laatste deel in het gebied (Vlek F, tegenover winkelhart de Arena) en het gebied van en rond de oude verpleegstersflat Bloemenkamp kunnen nog in aanmerking komen.

,,Waarom schuiven we de bouw van de goedkopere woningen steeds vooruit’’, vroeg Ben van Herpen van Leefbaar ’s-Hertogenbosch zich af. ,,Wij eisen dat Vlek F voor die woningen gebruikt gaan worden’’, kondigde hij voor de raadsvergadering van juli een voorstel aan. Frans van Valkenburg (Bosch Belang) en Wim van Koert (CDA) vroegen aan wethouder Geers of er een keiharde garantie is dat die twintig procent goedkope woningen nog wel gebouwd gaan worden. 

Ook GroenLinks, de SP en De Bossche Groenen zijn bezorgd en Fouad Kabbouti (PvdA) nam de term ’gemiste kans’ in de mond. ,,Waarom is voor het gehele plan niet gekozen voor een mengeling van goedkope en dure woningen?’’

Geers bleef er op wijzen dat de eis van de gemeente overeind blijft staan en dat er met de Vof wordt overlegd waar de sociale huur- of koopwoningen moeten komen. ,,Mijn ambitie is om dat in vlek F te doen.’’ Wanneer in Vlek F gebouwd gaat worden is echter nog niet bekend.

Bloemenkamp buiten bestemmingsplan

Op de opmerking van Van Herpen dat het gebied Bloemenkamp buiten het bestemmingsplan valt en het dus door procedures wel eens acht jaar zou kunnen duren vóór daar gebouwd kan worden, ging de wethouder niet in. De Vof heeft eerder al aangegeven de zusterflat te willen transformeren tot appartementen. 

  1. Bossche M-side distantieert zich van racistische uitlatingen en komt met statement: ‘Dit mag nooit meer gebeuren’

    Bossche M-side distanti­eert zich van racisti­sche uitlatin­gen en komt met statement: ‘Dit mag nooit meer gebeuren’

    De M-side, de fanatieke FC Den Bosch-supporters, heeft zich in een statement op Facebook uitgesproken tegen racisme. Enkele supporters lieten zich afgelopen zondag vanaf de tribune racistisch uit richting Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira. ‘Voor ons als FC Den Bosch-supporters van de M-Side is het om te zorgen voor sociale controle, want dit kan en mag nooit meer gebeuren.’

In samenwerking met indebuurt Den Bosch