Volledig scherm
Roucouleur was het eerste pand dat in ‘Klein Reeburg’ in Vught werd gebouwd, in 1884. Foto: Roel van den Eijnde

Zorginstelling Reinier van Arkel in de plus dankzij verkoop gebouwen

DEN BOSCH - Zorginstelling Reinier van Arkel heeft vorig jaar afgesloten met een positief resultaat: 3,4 miljoen. Maar dat was alleen mogelijk omdat ze onder meer 4,6 miljoen kreeg na de verkoop van enkele gebouwen.

Paul Roovers

Zonder deze eenmalige meevallers zou ook 2016 met een verlies zijn geëindigd. Overigens niet zo rampzalig als 2015, toen de boeken sloten met een verlies van bijna 9 miljoen euro.

Verkocht zijn onder andere het monumentale landhuis Roucouleur in Vught en de voormalige artsenwoningen aan de Baselaarstraat in Den Bosch

'Op de goede weg'
De raad van bestuur concludeert in het jaarverslag 2016 dan ook voorzichtig dat de GGZ-instelling op de goede weg lijkt. Dat was ook alleen maar mogelijk doordat in 2016 een forse reorganisatie werd doorgevoerd en bovendien kritisch gekeken werd naar de bedrijfsvoering.

Zoals bij veel andere zorginstellingen heeft Reinier van Arkel veel moeite gehad om adequaat in te spelen op de grote veranderingen in de zorg. Voor Reinier geldt met name de verdere afbouw van instellingsbedden en het verder ontwikkelen van wijkzorg. Daarnaast speelde de overgang van  (centrale) financiering door het rijk naar tientallen gemeenten. Dat trok een enorme wissel op de administratieve mogelijkheden van de instelling. 

De laatste maanden van 2016 en de eerste van dit jaar sluit Reinier van Arkel financieel gezien positief af. De raad van bestuur verwacht die lijn verder door te kunnen trekken. Omdat de komende jaren ook minder geld komt van gemeenten, moet de instelling scherp op de kosten blijven letten. Reinier van Arkel overlegt met (grotere) gemeenten om de risico's in financiering te beperken.  

In samenwerking met indebuurt Den Bosch