Volledig scherm
President Obama en president Poetin. © AFP

Cyberaanvallen op VS via Nederlandse servers

De inlichtingendiensten AIVD en MIVD onderzoeken Nederlandse internetservers die zijn gebruikt voor de cyberaanvallen op de Democratische Partij tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. 

Quote

Cyberaanvallen op politieke doelwitten vanuit Russische servers zijn al jaren gemeengoed

Security-expert Roel van der Valk

De Amerikaanse president Barack Obama verdenkt het Kremlin van het plegen van de cyberaanvallen waardoor mails van de Democratische partij op straat zijn beland. Een deel van die aanvallen blijken via Nederlandse servers te zijn gedaan. De AIVD en MIVD hebben de zaak in onderzoek, zegt de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid Dick Schoof. 

Bij de cyberaanvallen zijn acht Nederlandse servers gebruikt, zo blijkt uit technische gegevens die Homeland Security naar buiten heeft gebracht. De internetservers staan in Rotterdam, Naaldwijk en op meerdere plaatsen in Amsterdam en horen bij tenminste zes in Nederland ingeschreven hostingbedrijven. In totaal zijn honderden servers over de hele wereld gebruikt.

Afgesloten
Het is niet bekend wie de Nederlandse servers heeft gehuurd. De meeste hostingbedrijven willen geen enkel commentaar geven. Een medewerker van een Amsterdams hostingbedrijf zegt tegen het AD dat ,,de server in augustus is afgesloten omdat er spam mee werd verstuurd." 

Volgens oud-hacker Rickey Gevers is het niet ongewoon dat bij cyberaanvallen op Amerika Nederlandse internetservers worden gebruikt. ,,Amsterdam heeft de snelste onderzee-verbinding naar de VS. Hackers maken gebruik van onze uitstekende internetfaciliteiten."

Spanningen
De hacks op de Democratische Partij leiden tot grote diplomatieke spanningen. Obama heeft gisteren 35 Russische diplomaten gesommeerd de VS te verlaten. Volgens Obama heeft Rusland ,,acties ondernomen die bedoeld waren om het Amerikaanse verkiezingsproces te beïnvloeden." Hij zegt stellig dat ,,de diefstal en publicatie van gegevens alleen kan zijn aangestuurd door de hoogste niveaus van de Russische regering." Rusland ontkent elke betrokkenheid.

Volgens securityconsultant Roel van der Valk van beveiligingsbedrijf Pinewood biedt Rusland een gunstig klimaat voor cybercriminelen. ,,Ze worden alleen strafrechtelijk vervolgd, als ze slachtoffers bínnen de landsgrenzen maken. Gerichte cyberaanvallen op politieke doelwitten vanuit Russische servers zijn al jaren gemeengoed.''    

Het is niet de eerste keer dat Nederlandse servers zijn gebruikt voor cyberaanvallen tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De FBI sloeg in september alarm nadat hackers waren binnengedrongen in Amerikaanse verkiezingssystemen in Illinois en Arizona. Ook daar bleken meerdere Nederlandse internetservers voor te zijn gebruikt.


  1. Met deze slimme truc wordt wifi-signaal thuis vele malen sterker en sneller

    Met deze slimme truc wordt wifi-signaal thuis vele malen sterker en sneller

    Wetenschappers van twee Amerikaanse universiteiten hebben aangetoond dat een simpele, nog niet eerder bewezen truc om het wifi-signaal van een doorsnee router aanzienlijk te versterken echt werkt. De methode houdt in dat rondom de antennes van het apparaat een gebogen, met aluminiumfolie bedekt  'muurtje' wordt geplaatst. Daarmee kan het draadloze signaal krachtiger worden en beter in bijvoorbeeld een woning worden gericht.