Volledig scherm
Het schandaal heeft tot nu toe weinig effect op het gebruik van Facebook. © ANP

Schandaal heeft nog weinig invloed op gebruik Facebook

Het schandaal rond Cambridge Analytica heeft tot nu toe nog weinig effect op de gebruikers van Facebook. Uit een enquête onder Amerikanen blijkt dat sinds die tijd maar liefst driekwart nog net zo actief is of zelfs actiever is geworden op het sociale netwerk.

poll

Is jouw Facebookgebruik veranderd de laatste tijd?

  • Ja, ik gebruik het minder (15%)
  • Ja, ik ben gestopt het te gebruiken, maar heb nog wel een account (10%)
  • Ja, ik heb mijn account verwijderd (34%)
  • Ja, ik ben het vaker gaan gebruiken (1%)
  • Nee, ik gebruik het nog net zo vaak (40%)
644 stemmen

Persbureau Reuters ondervroeg met hulp van onderzoeksbureau Ipsos in totaal 2194 mensen over hun socialmediagebruik. Van hen hadden 1938 mensen een account op Facebook. Ter vergelijking: 1477 ondervraagden lieten weten actief te zijn op Google+, 1402 op Pinterest, 1237 op Instagram, 1167 op Twitter en 1005 op Snapchat.

Op de vraag of gebruikers de laatste tijd Facebook op een andere manier zijn gaan gebruiken, antwoordde maar liefst 49 procent dat dat gebruik niet veranderd is. Opvallend is dat 26 procent aangaf het sociale netwerk de afgelopen tijd juist meer te zijn gaan gebruiken. Van de 1938 ondervraagde gebruikers is 18 procent het minder gaan gebruiken, 4 procent stopte helemaal en slechts 1 procent ging over tot het verwijderen van het account.

Privacy

Privacy blijkt wel nog steeds een issue voor veel Facebookgebruikers. Van de ondervraagden gaf 58 procent aan zich daar zorgen over te maken. Maar terwijl 78 procent zegt te weten hoe de privacyinstellingen aangepast kunnen worden, deed slechts 44 procent dat de afgelopen tijd. De algemene opvatting is dat je daar als gebruiker sowieso weinig controle over hebt: slechts 23 procent denkt totale controle te hebben, tegenover 49 procent enige controle en 20 procent geen controle.

Ook in Nederland had het schandaal geen groot effect. Naar schatting ligt het aantal Nederlandse gebruikers dat van Facebook verdween tussen de 2.000 en 12.000. Dat is, op een totaal van 10,8 miljoen Nederlandse gebruikers, een verwaarloosbaar aantal. 

Onder vuur

Facebook ligt onder vuur sinds afgelopen maart bekend werd dat via het sociale medium de gegevens van miljoenen gebruikers gelekt zijn aan het Britse Cambridge Analytica. Dat bedrijf gebruikte die gegevens vervolgens in de campagne van presidentscampagne van Donald Trump. Het merendeel van de getroffenen is Amerikaans, maar ook in Nederland werden mensen slachtoffer van het lek.

Volledig scherm
Facebook-ceo Mark Zuckerberg © AP

poll

Is Willem II ondanks het vertrek van topschutter Fran Sol nog steeds favoriet voor de derbyzege?

Is Willem II ondanks het vertrek van topschutter Fran Sol nog steeds favoriet voor de derbyzege?

  • Ja (66%)
  • Nee (34%)
3043 stemmen