Tuf Recycling Dongen verwijdert rubbergranulaat uit oude kunstgrasmatten. Rondom het bedrijf liggen stapels oude kunstgrasmatten te wachten tot ze worden schoongemaakt.
Volledig scherm
Tuf Recycling Dongen verwijdert rubbergranulaat uit oude kunstgrasmatten. Rondom het bedrijf liggen stapels oude kunstgrasmatten te wachten tot ze worden schoongemaakt. © Jan Stads/Pix4Profs

'Als dat spul werkelijk kankerverwekkend is, dan hebben wij wel een probleem'

DONGEN - Tuf Recycling in Dongen verwijdert zand en rubberkorrels uit kunstgrasmatten, afkomstig van voetbalvelden. Sinds de uitzending van Zembla over het mogelijk kankerverwekkend zijn van de rubberkorrels (ook wel rubbergranulaat), staat de telefoon van het bedrijf op bedrijventerrein Tichelrijt aan de Vierbundersweg roodgloeiend. Volgens de gemeente Dongen is er niets aan de hand en voldoet het bedrijf aan alle vereisten die de vergunning stelt.

„Na die uitzending heb ik iedereen hier over de vloer gekregen”, zegt de Belgische eigenaar Anneleen van Trimpont. „De gemeente, de inspectie. Ik heb uren gesproken met iedereen en alles uitgelegd. Wat wij hier doen is volgens de regels. Ik kan u de hele administratie laten zien, maar alles is in orde.” Ze spreekt van een ‘heksenjacht’ op haar bedrijf. „Luister, ík heb niet toegestaan dat er rubber op de velden mag worden gestrooid. Dat is de overheid. Het enige wat ik doe is het schoonmaken van de matten. En daarvoor heb ik een vergunning.”

Bezorgd
Arthur van Uitert, eigenaar van de tegenover Tuf gelegen machinefabriek Van Uitert, is sceptisch. „Sinds de uitzending van Zembla zijn mijn medewerkers bezorgd”, zegt hij. Hij wijst naar de metershoge stapels oude grasmatten die - deels afgedekt met zeil - op het terrein van Tuf Recycling liggen te wachten tot ze worden schoongemaakt. Het resultaat van dat schoonmaakwerk, zand vermengd met rubbergranulaat, ligt eveneens in grote hopen op het terrein. ,,Als dat spul werkelijk kankerverwekkend is, dan hebben wij wel een probleem. Als het waait, ligt de hele straat vol met het spul. En onze luchtverversingsinstallatie zit op het dak. Wat komt er via die weg naar binnen?” Van Uitert nam contact op met de gemeente Dongen. „Ze zeiden dat ze er volop mee bezig waren. Dus ik kan verder niets doen dan afwachten wat er uit nadere onderzoeken komt.”

Volgens milieuambtenaar Peter van Strien van de gemeente Dongen voldoet Tuf Recycling aan de uitgangspunten van de milieuvergunning. „Wij hebben meteen na de uitzending van Zembla contact opgenomen met de GGD en gevraagd of de verwerking van de matten schadelijk is voor de volksgezondheid. De GGD zei van niet.”

Boete
Het is niet de eerste keer dat er ongerustheid is over Tuf Recycling, dat sinds januari 2015 is gevestigd in Dongen en zo’n 80 procent van alle kunstgrasvelden in Nederland recyclet.

De branchevereniging van recyclingbedrijven, BRBS Recycling, waarschuwde de gemeente in juli 2015 dat Tuf Recycling (geen lid van de vereniging) zonder vergunning werkte. „Heel 2015 hebben we verzoeken tot handhaving ingediend omdat we van een aantal partijen te horen kregen dat het daar niet goed ging”, zegt Max de Vries van BRBS Recycling.

Naar aanleiding van deze signalen voerden politie en de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant in augustus 2015 een controle uit. Ze constateerden dat Tuf Recycling inderdaad geen vergunning had. Het bedrijf werd stilgelegd en kreeg een boete. Op 23 juni 2016 kreeg Tuf definitief de benodigde vergunning, maar eind 2015, dus een half jaar voordat de vergunning er was, was het alweer actief. Niet ongebruikelijk, zo laat een gemeentewoordvoerder weten: als er zicht is op vergunningverlening kan een gemeente gedogen dat een bedrijf start met z’n activiteiten.

Op 22 september stelde Martin Montens van het Democaratisch Podium vragen in de gemeenteraad over de hoge stapels matten bij het bedrijf. Hij maakt zich met name zorgen over wat er zou gebeuren als het bedrijf failliet zou gaan. „Dan blijven er enorme stapels matten liggen die verwerkt moeten worden. Wie gaat dat dan betalen? Die kosten zijn dan waarschijnlijk voor de gemeente en voor de burger.” De gemeente antwoordde dat de bedrijfsactiviteiten, en dus ook de hoeveelheid stapels, binnen de vergunning viel.

Afspraken
Complete onzin noemt Anneleen van Trimpont de zorg over de grote stapels. „Het voetbalseizoen eindigt begin juni. Dan beginnen wij met het verwijderen van oude matten. Dat duurt tot augustus, want op 18 augustus begint het voetbalseizoen en willen ze weer spelen. In de tussentijd komen de matten hier met vrachtwagens tegelijk binnen. Natuurlijk liggen er dan grote hopen. Vanaf augustus gaan we die verwerken, 5.000 vierkante meter per dag. Wij verwerken hier totaal 500.000 vierkante meter per jaar. Het zand en rubber dat uit de velden komt gaat naar een bedrijf dat het mengsel scheidt, de velden gaan naar een bedrijf in België, dat de laatste korrels en zand eruit haalt en de velden recyclet. In mei is het hier leeg. Ik heb over onze werkwijze goede afspraken gemaakt met de gemeente.”

Van Trimpont zegt te begrijpen dat er onrust is over de korrels. „Als blijkt dat ze kankerverwekkend zijn, moeten ze weg. Tot die tijd verwerk ik ze. Maar laten we eerst het onderzoek van RIVM afwachten.”

Tilburg e.o.