Volledig scherm
Zosia van der School, hier met kat Loedertje en hond Kanjer, is boos en verdrietig. © Ron Magielse/Pix4profs

Chippen van huisdier werkt niet altijd; kat ongemerkt bij kadaveropslagplek

DONGEN - Het laten chippen van je huisdier is geen waterdichte garantie voor het terugvinden ervan als het is vermist of overleden. Niet elke gemeente in Nederland heeft een namelijk chipreader.

Een overleden huisdier kan zo ongemerkt in een kadaveropslagplek belanden. Dat blijkt uit het verhaal van Zosia van der Schoof uit Dongen.

Zij raakte half juni haar kater Twadde kwijt. ,,Ik was niet gealarmeerd, want katten blijven wel vaker een nachtje weg." Maar na enkele dagen ging ze toch rondvragen. ,,Ik belde de gemeentewerf en die vertelde me dat ze mijn zwart-witte kater niet hadden gevonden."

Zwerven
Het chippen van honden is verplicht in Nederland. Van katten - nog - niet. Dode dieren komen terecht bij gemeenten. Levende dieren die rondzwerven komen terecht bij een dierenasiel. Voor het asiel is het niet altijd simpel de eigenaar van een dier te achterhalen, ondanks de chip. Bij 27 procent van de gechipte honden en katten blijken de contactgegevens van de baasjes niet meer te kloppen, blijkt uit berekeningen van de Stichting Nederlandse Databank.

Facebook
Via een oproep op Facebook kwam Van der Schoof erachter dat een buurtgenoot haar kat had gevonden en dat die ook wel degelijk de gemeente had gebeld om de kat te komen halen. ,,Ik was erg ontdaan dat de gemeente een ander antwoord gaf." Ze eiste daarom dat ze zelf in de kadavercontainer kon komen kijken, een gekoelde container waar de gemeente Dongen dood gevonden dieren bewaart. ,,Daar vond ik Twadde. Ik kreeg een vuilniszak met mijn kat erin en daar kon ik het mee doen. Ik heb mijn kater laten chippen, zodat hij geïdentificeerd kan worden."

Lees vrijdag 19 augustus in het Brabants Dagblad het verhaal van Van der Schoof.

Tilburg e.o.