Volledig scherm
Burgemeester Starmans bij het rek met de negen kunstwerken © Rene Van Peer

De Cammeleur feestelijk geopend in Dongen

DONGEN - De Cammeleur is zaterdag geopend met een groot feest. Vertegenwoordigers van de negen Dongense wijk- en dorpsraden brachten elk een kunstwerk dat hun deel van de gemeente verbeeldde naar de grote zaal. De achterkant van die werken vormden samen het woord Cammeleur.

Burgemeester Marina Starmans kon het niet genoeg benadrukken. De Cammeleur staat voor verbinding, zei ze bij de publieke opening van het gebouw. Het woord zelf, een verbastering van 'cambreur' duidt op een verbinding tussen de hak en de zool van een schoen. "Het gebouw vormt de verbinding tussen de winkels aan de Hoge Ham en het Park Vredeoord. Het verbindt de vier gebruikers met elkaar en met de Dongenaren. Het verbindt de ondernemers met de bewoners. Het is het warm kloppend hart van het dorp."

Het was aan de gezichten van de bezoekers in de volle zaal af te zien dat ze met deze woorden instemden. Onder luid applaus begeleidden ze de vertegenwoordigers van de negen delen van de gemeente naar het podium. Die waren eerst geïntroduceerd door Christel de Laat, altijd goed voor een krachtige knipoog wanneer ze met kritische blik de kwaliteit keurt van de mannen om haar heen. In de zaal werden ze ontvangen door presentator en entertainer René Peters, in de hoedanigheid van Bennie Solo met uitzinnige pruik, gloeiend rode outfit en gulden schoenen.

Met het kunstwerk in de hand vertelden de wijkbewoners dat hun buurt de mooiste en kindvriendelijkste was van Dongen, maar dat het verkeer wat minder gehaast mocht zijn.

De negen kunstwerken werden in een rek gehangen. Omgedraaid vormden ze het woord Cammeleur. Zo symboliseerden ze dat in het gebouw alle delen van Dongen met elkaar verbonden zijn. Terwijl je in de oude Cammeleur overdag nauwelijks mensen aantrof, hebben sinds de openstelling op 20 augustus grote aantallen Dongenaren hun weg naar het gebouw gevonden. Met name Theek5, de bibliotheek, trekt al veel publiek. Dat zal alleen maar meer worden als het theater met zijn programmering begint.

Zondag is er een open dag met workshops, optredens en demo's. En een grote quiz. Aanvang om 13.00 uur.

Volledig scherm
De Cammeleur © Rene Van Peer

Tilburg e.o.