Volledig scherm
In De Poort was een voorbeeld van buurtbemiddeling op het toneel te zien. foto Jan stads/pix4profs

Dongen zet buurtbemiddeling in bij ruzie

DONGEN - De gemeente Dongen gaat samen met de politie en woningcorporatie Casade buurtbemiddeling inzetten om conflicten tussen buren of andere inwoners op te lossen. Dat project loopt al enkele maanden maar woensdag was de officiële kickoff met een theatershow in jeugdcentrum de Poort.

,,De buurtbemiddelaars worden ingezet voordat het tussen buren escaleert", zegt coördinator Emily Brekelmans van ContourdeTwern. ,,Er hoeft niet altijd een agent aan te pas te komen. Buren kunnen het vaak zelf goed oplossen en wij helpen hen daarbij."

Vier bemiddelaars
Inmiddels zijn er vier Dongense buurtbemiddelaars opgeleid. In de afgelopen vier maanden zijn er negen gevallen geweest in Dongen waarbij de buurtbemiddeling is ingezet. ,,De meest voorkomende klacht is al jaren geluidsoverlast", zegt Brekelmans. "Daarna volgen huisdieren, erfafscheiding en overhangende takken."

De buurtbemiddelaars moeten neutraal zijn en kunnen geen oordeel vellen, zoals bij de Rijdende rechter. Maar ze mogen ook geen mening geven zoals bij het tv-programma Bonje met de buren.

Tilburg e.o.