Volledig scherm
Medewerkers druk aan het werk in de kassen in Dongen © Cobine van der Louw

Eerste aspergeoogst: 'White gold? So my boss is king?'

Volledig scherm
Antonio van Beek steekt al asperges buiten op het verwarmde terrein. © Foto René Schotanus/Pix4Profs

Volle kratjes met asperges schieten voorbij. Twaalf medewerkers staan voorovergebogen in de kas. Allemaal maken ze dezelfde stekende beweging. Zweet op het voorhoofd. Zo nu en dan klinkt op de achtergrond een bliepje om aan te geven dat er nieuwe kilo’s gewogen zijn.

Asperges van buiten 

“Niet alleen uit de kas. Ook het eerste witte goud van buiten wordt uitgestoken. Hierin zijn we denk ik wel de eerste”, aldus eigenaar Antonio van Beek. Naar eigen zeggen komt dit, omdat hij al vroeg in het seizoen begonnen is met het opwarmen van de grond. “Er liggen verwarmingslangen in de bodem. Deze brengen de grondtemperatuur naar 17 graden. Aspergeplanten groeien vanaf 14 graden en dus zijn ze snel gegaan dit seizoen.”

Ondanks dat de temperaturen afgelopen weken tot ver onder nul gingen, vielen de extra kosten voor het verwarmen mee. Antonio: “Ik had er eerst schrik van. Maar met 25 procent meer kosten afgelopen maand kan ik leven. Belangrijker is dat de oogst er niet onder geleden heeft. Dit was tot het uitsteken spannend. Maar het zijn mooie blanke asperges geworden.”

Quote

Door de kou 25 procent meer kosten gemaakt

Antonio van Beek

1500 kilo per dag

Volledig scherm
Justyna Kaminska-Kusior en haar man in de kassen in Dongen. © Cobine van der Louw

Vijfentwintig jaar geleden zijn hij en zijn vrouw samen het bedrijf begonnen. Met 1 hectare grond. Inmiddels is dit uitgegroeid tot 55 hectare en volgend jaar komt daar nog eens 23 hectare bij. Naast hun bedrijf in Terheijden zijn ze afgelopen jaar een bedrijf begonnen in Dongen. Hier komen de eerste kilo’s vandaan. Gemiddeld 1500 kilo per dag.

'Goeie workout'

Volledig scherm
Astrid (rechts) gaat de winkel runnen aan de Fazantweg in Dongen. Op de achtergrond Jolanda van Beek. © Foto René Schotanus/Pix4Profs

Zwaar werk. Maar volgens de Poolse Justyna Kaminska-Kusior (29) prima te doen. Ze spreekt goed Engels en fungeert daarmee als schakel tussen de eigenaren en hun seizoensarbeiders. “De eerste dagen is het zwaar. Maar je went eraan. Het is een goeie workout haha.” De goedlachse Poolse werkt tijdens het praten stug door. “Ik werk al zes jaar voor dit bedrijf. Ieder jaar komen Antonio en Jolanda naar Polen. Dan bezoeken ze de mensen thuis. Dit wordt erg gewaardeerd. In Holland noemen jullie dit toch wit goud? Haha, dan is mijn baas zeker een koning?”

Complete maaltijden 

Jolanda van Beek is ondertussen samen met Astrid Bruijns (46) haar nieuwe winkel bij de kassen aan het inrichten. Bruijns: “Ik werk ook in de winkel in Terheijden, maar ga vanaf de opening donderdag hier drie dagen in de week staan.” In de shop worden ook andere producten verkocht. Jam, ham, sauzen, boter. Bruijns: “Alle aan aspergeverwante producten. Hier kan je een complete maaltijd halen.”

Donderdag 15 maart gaat de  nieuwe winkel op Fazantenweg 39 in Dongen open. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.