Protix-directeur Kees Aarts toont een tafelmodel van een insectenkwekerij aan landbouwgedeputeerde Anne-Marie Spierings
Volledig scherm
Protix-directeur Kees Aarts toont een tafelmodel van een insectenkwekerij aan landbouwgedeputeerde Anne-Marie Spierings © Maarten van den Hurk/BD

Eerste varkensboeren stappen over op kweekvliegen

DONGEN - 3 varkensboeren stappen nog dit jaar over op het opkweken van vliegenlarven. Ze doen dit in samenwerking met Protix BioSystems uit Dongen. Dit bedrijf gaat in Den Bosch een fabriek bouwen waaraan 10 tot 15 agrariërs kunnen leveren.

De insectenkweek stapt hiermee vanuit de laboratoriumomgeving over naar het platteland. Protix, dat donderdagochtend de 'agrofood pluim' van de provincie Brabant ontving, heeft in Dongen een optimale werkwijze uitgedokterd en in Coppens (veevoer) en Trovet (huisdieren) afnemers gevonden.

Nu moet er schaalgrootte komen. Hierbij betrekt het bedrijf boeren. Die zorgen als het ware voor het vetmesten van aangeleverde larven. Belangstellenden staan in de rij om mee te doen, aldus Protix. De samenwerking biedt agrariërs een nieuw verdienmodel. Dat kan interessant zijn voor boeren met lege stallen of een verliesgevende onderneming. De agrariër moet ook zelf investeren - het bedrag wordt geheim gehouden - en krijgt hiervoor een contract voor 10 jaar.

Tot dusver is alleen met een varkenshouder uit Haaksbergen een contract getekend. Met twee boeren uit de buurt van Den Bosch zijn de onderhandelingen vergevorderd. Binnen 2 jaar wil Protix 16 stallen gevuld hebben. In Den Bosch moet dan een verwerkende fabriek draaien. Dongen blijft ontwikkelplek.

Eiwitpoeder, vet en huidjes (v.l.n.r.), uit vliegenlarven gewonnen producten van Protix.
Volledig scherm
Eiwitpoeder, vet en huidjes (v.l.n.r.), uit vliegenlarven gewonnen producten van Protix. © Maarten van den Hurk/BD

Tilburg e.o.