Volledig scherm
Hoog opgetaste rollen kunstgras en ontnemen in Dongen het zicht op de afgebrande loods van Tuf recycling. Die bevindt zich op het middenterrein. Achter een pand dat wel schade opliep, maar niet in as werd gelegd © Edine Wijnands

Gemeente Dongen: 'Brand Tuf Recycling geen gevaar volksgezondheid'

DONGEN - De roetdeeltjes die na de brand donderdagavond bij Tuf Recycling zijn neergedwarreld in Dongen en omgeving, leveren geen gevaar op voor de volksgezondheid. Dat benadrukte zondag een woordvoerder van de gemeente Dongen.

Het door brand getroffen bedrijf kon zaterdag en zondag rekenen op flink wat belangstelling. De één na de ander fietste, wandelde of reed er langzaam langs. Een telefoon in de aanslag om een fotootje te schieten.

Weinig zicht

Dat had weinig nut. De afgebrande loods bevindt zich midden op het terrein achter andere bouwwerken. Die panden en enorme stapels hoog opgetaste rollen kunstgras ontnemen het zicht op het verkoolde geraamte op het binnenterrein.

Volledig scherm
Vanaf de openbare weg is wel zichtbaar dat een pand van Tuf recycling, dat net voor de afgebrande loods stond, is aangetast door de brand donderdag © Edine Wijnands

De enkele wandelaar die poogt via een dijkje naast Tuf alsnog een blik te kunnen werpen op de getroffen loods, wordt streng weggestuurd door een beveiliger. ,,Niet doen, u mag niet op de dijk lopen, er liggen schadelijke stoffen", waarschuwt hij een gezin dat er loopt.

Roetdeeltjes

Maar daar heeft hij geen gelijk in, meldt de gemeentelijke woordvoerder. Integendeel zelfs:. ,,Er zijn continu metingen gehouden van zowel de lucht als van de roetdeeltjes." Brandweer, het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en de GGD hebben die bekeken, geanalyseerd en keer op keer geconstateerd dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid. Ook niet op het dijkje.

Desalniettemin is de gemeente wel blij dat het door Dongen ingeschakelde beveiligingsbedrijf goed oplet. Al is die beveiliging eigenlijk vooral bedoeld om te voorkomen dat mensen het terrein van Tuf oplopen.

Dat is namelijk gevaarlijk. De brandweer heeft, om alle risico op het opnieuw oplaaien van de brand te vermijden, zaterdag in de getroffen loods de grasmatten uit elkaar moeten halen. ,,Om dat goed te kunnen doen en om eventuele brandhaarden te zoeken, zijn extra gaten in de loods geboord. Daarmee is de constructie uiterst wankel en gevaarlijk geworden. Hij kan instorten."

Onderzoek

Daarnaast zijn bezoekers niet welkom, omdat er nog volop onderzoek wordt verricht naar wat precies de oorzaak kan zijn geweest van de brand. ,,De sporen moeten niet verstoord worden." Tot slot: ,,Staat de beveiliger er voor de eigenaars van de omliggende bedrijven. Doordat er continu iemand rondloopt, hoeven zij niet bang te zijn dat een eventueel nieuwe brand te laat wordt opgemerkt, uit gaat slaan en zo een gevaar betekent voor hun panden."

De politie kan nog weinig zeggen over de oorzaak van de brand. ,,Het onderzoek is nog volop bezig", meldt een woordvoerder. 

Volledig scherm
Brand Tuf Recycling Dongen donderdag © BN DeStem

Tilburg e.o.